Volledig scherm
Met de LED-verlichting kunnen het kasteel, de kruittoren en de vesting worden uitgelicht. © Slot Loevestein

Loevestein beter ‘in de spotlights’ met nieuwe verlichting

Slot Loevestein kan voortaan beter ‘in de spotlights’ wordt gezet. Het bekende kasteel bij Poederoijen is uitgerust met nieuwe LED-verlichting, waarmee het slot zelf, de kruittoren en de vesting kunnen worden uitgelicht. 

,,Het zijn klassieke armaturen met lichtbronnen van deze tijd. Daarmee kunnen we zeker weer twintig jaar vooruit’’, aldus een woordvoerder. ,,Voor bezoekers is de nieuwe verlichting straks vooral goed te zien in de kerstvakantie, als het ‘s avonds weer vroeger donker wordt.’’

De LED-verlichting is een schenking van de Stichting Vrienden van het Slot Loevestein, die dit jaar vijftig jaar bestaat. De stichting werd op 2 september 1969 opgericht, met als doel om feesten en partijen te organiseren en de opbrengsten daarvan te gebruiken om het museum te ondersteunen. De destijds net als ‘slotvoogd’ afgetreden Ridder van Rappard maakt tot zijn overlijden in 1994 deel uit van het bestuur van de stichting. 

Hugo de Groot

In 1977 wist de Stichting Vrienden een portret te verwerven van schrijver en rechtsgeleerde Hugo de Groot, die in Loevestein gevangen werd gezet en wist te ontsnappen in een boekenkist. Het werk van de schilder Van Mierevelt is nog altijd één van de topstukken in de collectie van het museum.

De Stichting Vrienden heeft ook zakelijke leden, die ‘leenheren’ worden genoemd. Zij ondersteunen het slot financieel. De stichting streeft naar honderd leenheren in het jubileumjaar.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Poederoijen en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland