Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Loslopende husky doodt zeven schapen

Een loslopende husky heeft gisteren een slachtpartij aangericht in een weiland bij Wijk en Aalburg. Zeven schapen vonden daarbij de dood. De hond is gevangen. 

Zeven dode schapen en evenzoveel zwaargewonde, dat is het resultaat van een kloppartij van een bruinzwarte husky in een weiland aan de Maasdijk in Wijk en Aalburg. Een toevallig passerende wielrenner zag de hond in het weiland achter schapen aanrennen en belde de politie. Het dier werd uiteindelijk door een hondengeleider van de politie met een speciale vangstok gevangen.

Uit de chip in het oor van het dier kon snel daarop de eigenaar van de hond worden achterhaald. Het bleek iemand te zijn uit Wijk en Aalburg. Inmiddels heeft de eigenaar van de dieren, veehouder Van Loon, contact gehad met de eigenaar van de husky. De schade zal onderling worden afgehandeld, de hond is niet in beslag genomen.

Ravage

Quote

Er liepen ook lammetjes tussen van een paar maanden oud. Wij zijn behoorlijk aangedaan

Van Loon

De ravage in het weiland, waar Van Loon zo’n tachtig schapen en lammeren heeft lopen, was gisteren enorm. Zeven schapen lagen dood in het gras, ze waren door de doldrieste hond bij de keel gegrepen en doodgebeten. Zes anderen lagen zwaargewond in het weiland. Volgens de vrouw van de veehouder overleed later nog een schaap door de stress.

Hoe groot de schade is, kon mevrouw Van Loon gisteren niet zeggen. ,,Maar de emotionele schade is heel groot’’, zegt ze. ,,Er liepen ook lammetjes tussen van een paar maanden oud. Wij zijn behoorlijk aangedaan. Mijn man en ik zijn al jarenlang met schapen bezig en heel betrokken bij die dieren. Het is verschrikkelijk wat daar in het weiland is gebeurd.’’

Volgens haar is het al eens eerder gebeurd dat loslopende honden hun dieren aanvielen. ,,Een paar jaar geleden was het ook mis. Toen viel een loslopende hond ook onze schapen aan. Terwijl er een heel duidelijk zichtbaar bord staat dat honden aangelijnd moeten zijn. Het was toen alleen minder ernstig dan nu.’’

Rekening

De eigenaar van de husky heeft inmiddels toegezegd de schade te zullen vergoeden. Dat kan aardig oplopen, want een schaap kost al gauw 100 euro. En de rekening van de veearts zal ook fors zijn, want die is ook de hele dag in de weer geweest en heeft bovendien kostbare medicijnen voorgeschreven.