Volledig scherm
Arriva wordt zondag vervangen door Qbuzz. © AD

‘Maand december onhandige maand voor de overgang van Arriva naar Qbuzz’

De overgang van Arriva naar Qbuzz op de Merwedelingelijn verloopt relatief goed, maar dat het wisselen van vervoersbedrijf uitgerekend in december plaatsvindt, is onhandig. Dat stelt de Inspectie Leefomgeving en Transport.

De maand december is nou net niet handigste maand voor het laten ingaan van een nieuwe concessie, als het gaat om openbaar vervoer. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport na een landelijk onderzoek naar nieuwe concessies, waaronder de aanstaande overgang op de Merwedelingelijn. Daar maakt vanaf aanstaande zondag niet Arriva, maar Qbuzz de dienst uit.

‘De start van een nieuwe dienstregeling zou beter niet in december kunnen plaatsvinden, omdat dat een kwetsbare periode is, met ongunstige weersomstandigheden,’ schrijft de inspectie.

Geen keuze

Vervoersbedrijven hebben zelf overigens niets te zeggen over die startdatum. Die keuze maakt de provincie.

De nieuwe vervoerder Qbuzz laat bij monde van woordvoerster Susan Zethof weten geen problemen te verwachten deze maand. ,,Het is zoals het is, wij hebben natuurlijk ook die datum niet uitgekozen. Veel concessies gaan in december in, omdat besloten is ze gelijk met het kalenderjaar te laten lopen. Daar is niets aan te doen. Overigens is de zomer soms ook onhandig voor zo’n overgang, want dan zijn er misschien veel personeelsleden op vakantie.’’

Het onderzoek naar de overgang van de ene naar de andere vervoerder werd uitgevoerd op verzoek van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Veiligheid

In een brief aan de Tweede Kamer laat staatssecretaris Van Veldhoven weten dat het qua veiligheid goed zit op de Merwedelingelijn.

Wel waarschuwt de inspectie dat vrijwel alle spoorbedrijven de hoeveelheid werk die een nieuwe dienstregeling met zich meebrengt vaak onderschatten. Ook als het personeel en het materieel van de oude vervoerder wordt overgenomen, zoals het geval is bij Arriva en Qbuzz, is er volgens de inspectie idealiter drie maanden tijd nodig om proef te draaien en te wennen aan eventueel nieuw materieel en een nieuwe dienstregeling.

Dat dat in de praktijk erg lastig is, erkent de inspectie ook. Verder adviseert de inspectie de vervoerders om zo veel mogelijk informatie uit te wisselen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! Voor nieuws uit Gorinchem en omstreken schrijf je hier in.

Rivierenland