Volledig scherm
,,Constitutioneel heeft een burgemeester niet zo veel te vertellen. En als je dan ook nog in Vijfheerenlanden burgemeester bent, heb je dus eigenlijk helemaal niets te vertellen” , aldus Van Rossem in de tv-quiz. © RV

Maarten van Rossem in De Slimste Mens: ‘Diep meelij met burgemeester Vijfheerenlanden’

Maarten van Rossem heeft naar eigen zeggen ‘diep meelij’ met Sjors Fröhlich, de burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden. Dat zei hij vrijdagavond - enigszins gekscherend - in een uitzending van De Slimste Mens.

Vijfheerenlanden kwam ter sprake in de tv-quiz vanwege de benoeming van oud-radioman Fröhlich, eind vorig jaar. Historicus Van Rossem - ‘jurylid’ in het programma - werd daarop gevraagd of hij niet jaloers is op dat burgemeesterschap. ,,Ik heb juist diep meelij met die man'', bromde hij daarop, enigszins gekscherend. ,,Constitutioneel heeft een burgemeester niet zo veel te vertellen. En als je dan ook nog in Vijfheerenlanden burgemeester bent, heb je dus eigenlijk helemaal niets te vertellen.” 

Ook het dragen van een ambtsketen zou hem niet over de streep trekken. Met een knipoog: ,,Dat zal ook wel beknibbelen zijn geweest, in Vijfheerenlanden.”

Foute antwoorden

De kandidaten van De Slimste Mens beten zich in de uitzending overigens allemaal stuk op de quizvraag ‘In welke provincie ligt Vijfheerenlanden?’ Ondernemer en theatermaker Marc de Hond gokte verkeerd met ‘Gelderland’. Journaliste Marieke van de Zilver ging de boot in met ‘Overijssel’ en ook het ‘Brabant’ van actrice Rosa da Silva kon presentator Philip Freriks niet goed rekenen. 

Voor de duidelijkheid: Vijfheerenlanden, op 1 januari 2019 ontstaan door een fusie van Leerdam, Vianen en Zederik, ligt in de provincie Utrecht. ,,Het was ook een lastig vraagje”, zo concludeerde de presentator daarop.

Kijk hier de bewuste aflevering terug. De vraag over Vijfheerenlanden komt voorbij bij 7:20.

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen