Volledig scherm
De maquette brengt de nachtelijke tocht van de Biesboschcrossers tot leven. © Studio Rocco Verdult

Maquette brengt verhaal van Werkendamse Biesboschcrossers tot leven

Miniatuur-verzetsstrijders varen door de dichte begroeiing van de Biesbosch. Ontwerper Rocco Verdult legt het verhaal over de Werkendamse crossers voor Brabant Remembers vast in een stilleven.

De maquette van Verdult is zo zwart als de nacht. Een toepasselijke kleur voor het verhaal over Werkendammers Piet van den Hoek, Arie van Driel en Kees van de Sande die als Biesboschcrossers in de Tweede Wereldoorlog actief waren. De kunstenaar verbeelde een scène uit alle 75 verhalen die met Brabants Remembers leven worden gehouden.

Herdenking

Het project vormt de basis voor de herdenking van 75 jaar bevrijding. Het zuidelijke deel van Nederland werd in het najaar van 1944 al bevrijd.

Wethouder Matthijs van Oosten van de gemeente Altena mocht in Eindhoven samen met zes andere bestuurders als eerste hun eigen maquette onthullen. Het Stilleven Altena komt naar Werkendam zodat bewoners dit zelf kunnen bekijken. Eind oktober worden de maquettes weer verzameld voor één grote expositie.

Het verhaal gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Wethouder Matthijs van Oosten (tweede van rechts) tijdens de onthulling van de stillevens. © photodette.nl

Kunstenaar Verdult zegt over zijn werk: ,,Bij het lezen van de verhalen ontbreekt het mij vaak aan beelden, terwijl die juist kunnen helpen bij het inleven in een verhaal. Ik wil het publiek de kans geven om via een beeld van een sleutelscène zich in te leven in de tijd van toen én daarover het gesprek aan te gaan.”

Programmadirecteur van Brabant Remembers Femke Klein hoopt dat de Stillevens anderen aan het denken zet. ,,We hopen dat het mensen inspireert andere verhalen uit hun gemeente ook te gaan verbeelden.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Werkendam en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland