De Koninklijke Marechaussee voert geregeld controles bij schepen, hier in de haven van Hoek van Holland. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
De Koninklijke Marechaussee voert geregeld controles bij schepen, hier in de haven van Hoek van Holland. Foto ter illustratie. © anp

Marechaussee stuit op illegale zeelieden in Hardinxveld

De Koninklijke Marechaussee heeft in Hardinxveld-Giessendam vier Filipijnen aangehouden die illegaal aan boord van een schip werkten. Ze werden ontdekt tijdens een maritieme controle in een Hardinxvelds dok.

De vier Filipijnen waren volgens de Marechaussee aangemonsterd als zeelieden, maar werden vermoedelijk ingezet om bouwwerkzaamheden te verrichten aan boord van het schip, dat geen scheepsnaam had en nergens stond geregistreerd. Verder bleek dat er in het vaartuig zelf geen mogelijkheden waren voor de bemanning om daar hun hoofdverblijf te hebben.

Niet-Europese zeelieden mogen volgens de wet niet werken aan boord van een Nederlands schip als ze daar geen hoofdverblijf hebben. In werkelijkheid woonde het viertal op een vakantiepark. Verder bleek dat het schip ook de komende maanden niet zou gaan varen. De Marechaussee hield de Filipijnen vorige week al aan, maar de dienst maakte dit pas vandaag bekend.

Het land uit

De Filipijnen zijn inmiddels het land uitgezet. De gezagvoerder en reder hebben volgens de Marechaussee verschillende overtredingen gepleegd uit de Wet Zeevarenden en het Maritiem Arbeidsverdrag. De Marechaussee zal haar rapportages delen met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW). 

Rivierenland