Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Meer inbraken in Zederik en Leerdam, minder in de rest van de regio

De politie heeft tijdens de eerste drie maanden van de zogeheten Donkere Dagen aanzienlijk minder aangiften gekregen van woninginbraken in Gorinchem. In de periode oktober-december 2018 kwam het aantal uit op 15, terwijl het jaar ervoor de teller op 25 stond.

Ook in de gemeente Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Altena is er sprake van een daling van het aantal woninginbraken en pogingen daartoe. Alleen Zederik en Leerdam, die sinds begin dit jaar samen met Vianen de gemeente Vijfheerenlanden vormen, springen er in negatief opzicht uit. In beide voormalige gemeenten is er sprake van een stijging in de aangiften.

,,Voor Zederik mogen de cijfers over de laatste drie maanden van dit jaar slechter zijn dan in het jaar ervoor, maar over heel 2018 is er sprake van een daling in het aantal woninginbraken en pogingen daartoe. Van 27 naar 17’’, zegt Piet Stout, teamchef politie Lek en Merwede.

Leerdam

In Leerdam daarentegen is sprake van een stijging over het hele jaar. Inbrekers bezochten 48 woningen, elf meer dan in 2017. ,,Dat is een stijging van dertig procent’’, zegt teamchef Stout.

De zorgen hierover liggen met ingang van dit nieuwe jaar echter niet langer bij de regionale eenheid Rotterdam. De fusiegemeente Vijfheerenlanden heeft zich aangesloten bij de provincie Utrecht en valt daarmee onder de regionale eenheid Midden-Nederland. Het politieteam Lekpoort bekommert zich om Leerdam, Zederik en Vianen.

Voor Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden zijn de jaarcijfers voor het aantal aangiften van woninginbraken en pogingen daartoe in elk geval gunstig te noemen.

Licht

,,Overal is sprake van een flinke daling: in Molenlanden van 66 naar 34 en in Hardinxveld-Giessendam van 32 naar 16. In Gorinchem noteerden we 55 aangiften tegenover 90 in 2017’’, vertelt Stout.

Een echte verklaring voor de daling heeft hij niet. ,,Het gebruik van goed hang- en sluitwerk en zorgen dat er licht brandt, maken een woning minder aantrekkelijk voor inbrekers. De inzet van de buurtpreventieteams draagt ook zeker bij. Als inbrekers weten dat wijkbewoners zelf een oogje in het zeil houden, zijn ze ook minder geneigd een buurt te bezoeken. Maar dat kun je niet vertalen in harde cijfers. De inzet van buurtpreventieteams is helaas niet meetbaar, maar ze doen heel nuttig werk.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland