Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

‘Meer steun voor Oranjeverenigingen nodig bij organiseren Lintjesregen’

De verschillende Oranjeverenigingen in Vijfheerenlanden moeten van de gemeente meer steun krijgen bij het organiseren van de jaarlijkse lintjesregen. Dat vindt het CDA.

Na de fusie van Leerdam, Vianen en Zederik tot één gemeente, is er in Vijfheerenlanden geen lintjesregen meer georganiseerd vanuit de gemeente, maar zijn de Oranjeverenigingen hier zelf voor verantwoordelijk. De gemeente draagt wel financieel bij en stelt de gemeentehuizen ter beschikking als locatie.

Maar, zo schrijft het CDA aan het college van burgemeester en wethouders, de gemeente zou veel meer kunnen doen. Volgens gemeenteraadslid Kees Bel is het namelijk voor de Oranjeverenigingen enorm lastig om alle (oud-)gedecoreerden te kunnen bereiken voor de bijeenkomst.

Mooie toezeggingen

Volgens Bel heeft de gemeente al ‘mooie toezeggingen’ gedaan. ,,Maar de Oranjeverenigingen verdienen meer actie en medewerking van de gemeente om hun evenement te laten slagen.’’ Volgens hem is het bovendien belangrijk dat oud-gedecoreerden die zich jarenlang als vrijwilliger hebben ingezet, ‘blijvende waardering krijgen’. Bel vraagt de gemeente daarom om te helpen bij het uitnodigen van de (oud-)gedecoreerden voor de feestelijkheden. 

Iets wat de gemeente nu niet doet, omdat volgens de gemeente de privacyregels dit niet toestaan. Het CDA vraagt de gemeente er meer aan te doen om toestemming te krijgen om mensen tóch te kunnen berichten over de lintjesregen.

Rivierenland