Volledig scherm
De Diefdijk in Leerdam. © AD

Meerdere Diefdijken: Vijfheerenlanden gaat straatnaamborden aanpassen

Vijfheerenlanden gaat de straatnaamborden van de verschillende Diefdijken in de gemeente aanpassen. De VVD had vragen gesteld, omdat zij signalen hadden gekregen dat het als verwarrend wordt ervaren dat er meerdere Diefdijken zijn in verschillende kernen van Vijfheerenlanden.

Er zijn maar liefst 69 straatnamen die meer dan eenmaal voorkomen in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden, schrijft de gemeente. En straten als de Kerkstraat, Tiendweg en de Lekdijk komen zelfs meer dan vier keer voor. Met name op de Kerkweg en de Diefdijk levert dit nog wel eens problemen op, stelde de VVD eerder.

Verwarring

Gevreesd werd dat bijvoorbeeld hulpdiensten zoals de brandweer naar de ‘verkeerde Diefdijk’ zouden rijden. De Veiligheidsregio Utrecht liet direct weten dat die kans zeer klein is, omdat door hulpdiensten ook altijd om de postcode en woonplaats wordt gevraagd. Maar onder post- en pakketbezorgers zou die verwarring al bestaan, liet gemeenteraadslid André van Leest weten.

In een reactie schrijft burgemeester Jan Pieter Lokker nu dat de gemeente ‘bekend is met het probleem van de Kerkweg en de Diefdijk in meerdere woonplaatsen’.

Oplossing

Quote

In de meeste gevallen leveren de dubbele straatna­men geen problemen op

En er is ook al een oplossing voorhanden. ,,Eind 2018 is er een idee geopperd door een bewoner van de Diefdijk om aan de straatnaamborden de woonplaatsnaam van het betreffende deel van de Diefdijk toe te voegen. Dat idee wordt uitgewerkt en zal naar verwachting in juni 2019 worden uitgevoerd’’, schrijft de burgemeester. Of ook de borden langs de verschillende Kerkwegen op een dergelijke manier worden uitgerust, is niet bekend.

Volgens de gemeente is het verder niet nodig om actie te ondernemen. ,,In de meeste gevallen leveren de dubbele straatnamen geen problemen op, omdat de combinatie straatnaam en woonplaats voldoende duidelijkheid schept.’’

Fusie

De gemeente benadrukt dat er goed overleg is geweest met de hulpdiensten voor de fusie tussen Leerdam, Vianen en Zederik een feit was. ,,Zij zijn meegenomen in dit traject, juist om ervoor te zorgen dat er geen problemen zouden ontstaan. Bij Veiligheidsregio Utrecht zijn dergelijke problemen uit Vijfheerenlanden ook niet bekend.’’

De gemeente kent ook geen problemen vanuit de bezorgdiensten, laat het weten aan de VVD. Volgens de gemeente is extra informatie richting bedrijven en bewoners daarom niet nodig. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland