Meeste boetes op het water uitgeschreven in Werkendam

De waterpolitie bekeurde vorig jaar het vaakst op het water in Werkendam. Het ging voornamelijk om te hard varen, blijkt uit cijfers van het CJIB.

In Werkendam gingen 35 mensen de fout in. Evenveel als vorig jaar. Behalve te hard varen (19 keer), kregen mensen bonnen voor het niet hebben van een dodemansknop (2 keer) en het niet dragen van een reddingsvest (2 keer).

Zes vaarders bleken geen geldig vaarbewijs te hebben en drie keer was de bestuurder te jong. Er werden nog drie overige boetes uitgedeeld. In totaal incasseerde de waterpolitie 5760 euro op de Werkendamse wateren, ook het hoogste bedrag in deze regio.

Snelheid

De cijfers komen van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). In totaal werd in 2018 in Nederland 460 duizend euro opgehaald door de waterpolitie. Veruit de meeste bekeuringen werden uitgeschreven in Amsterdam (456). Een kwart hield zich in de hoofdstad niet aan de maximaal toegestane snelheid. Ook werden er veel kleine bootjes beboet omdat zij geen rechts hielden of op plaatsen aanmeerden waar dit niet is toegestaan.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Archieffoto: waterpolitie in actie. © Cor de Kock

Ook in deze regio werden voornamelijk hardvaarders beboet. Opvallend is dat het aantal boetes in (destijds) de gemeente Aalburg flink daalde. Van 22 in 2017 naar 11 een jaar geleden. Met name op de Afgedamde Maas werd afgelopen jaren flink ingezet op het controleren van de maximale snelheid. Alsnog kregen 8 mensen in 2018 een boete omdat zij te hard gingen. Verder werd één persoon beboet omdat hij of zij aan het waterskiën was op een plek waar dit niet is toegestaan. In totaal betaalden schippers in Aalburg 1475 euro aan de waterpolitie.

Reddingsvest

Quote

In Zederik werd in 2017 en in 2018 geen één recreant op het water bekeurd

In Gorinchem werden vorig jaar juist meer boetes uitgeschreven dan een jaar geleden. Daar steeg het aantal bekeuringen van 7 naar 12. Behalve te hard varen (5), ging het in Gorinchem om het niet hebben van een dodemansknop (2), geen reddingsvest dragen (2), één te jonge bestuurder, één persoon zonder vaarbewijs en één bekeuring in de categorie ‘overig’. Het leverde het CJIB 1845 euro op.

Ook in Leerdam steeg het aantal bekeuringen van 7 naar 12. Het ging ook hier vooral om te hard varen (5 boetes). In Lingewaal werden vorig jaar 9 boetes uitgeschreven, het jaar daarvoor waren dat er nog 16. In Woudrichem daalde van twee naar eén. In Giessenlanden bleef het aantal bonnen gelijk: één.

In Hardinxveld-Giessendam steeg het aantal boetes van twee naar vijf. In Molenwaard van drie naar vijf. In de toenmalige gemeente Zederik werd in 2017 geen één recreant op het water bekeurd. En ook in 2018 gebeurde dat niet. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!