Meeste voertuigdiefstallen van regio in Vijfheerenlanden

In Vijfheerenlanden zijn in deze regio de meeste voertuigen gestolen in het eerste halfjaar van 2019. Het gaat in de Utrechtse gemeente om in totaal zestien voertuigdiefstallen. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Waar Amsterdam met 1899 voertuigdiefstallen de absolute kroon spant, doen de gemeenten in het verspreidingsgebied van AD Rivierenland het een flink stuk beter. In totaal werden in deze regio 57 voertuigdiefstallen gepleegd.

Alleen in Vijfheerenlanden (16 diefstallen), West Betuwe (15 diefstallen) en Altena (11 diefstallen) is in het eerste halfjaar van 2019 vaker dan tien keer toegeslagen door voertuigdieven. Gorinchem (8 diefstallen), Molenlanden (5 diefstallen) en Hardinxveld-Giessendam (2 diefstallen) bleven onder de dubbele cijfers.

De tekst gaat door onder de foto. 

Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. © Shutterstock

Percentages

In 31 van de 57 gevallen was er sprake van een autodiefstal. In Altena lag het percentage autodiefstallen met 9 van de 11 keer (81,8 procent) het hoogst. In Vijfheerenlanden was in 12 van de 16 gevallen (75 procent) sprake van een autodiefstal.

Het aantal brom- of snorfietsdiefstallen lag in West Betuwe met 11 van de 15 keer (73,3 procent) het hoogste. Dat geldt ook voor Gorinchem, waar in 5 van de 8 gevallen (62,5 procent) een brom- of snorfiets werd gestolen. In totaal zijn in deze regio 20 brom- of snorfietsdiefstallen gepleegd.

Verder valt op dat motoren relatief weinig worden gestolen in deze regio. Slechts in 3 van de 57 keren was er sprake van een motordiefstal. Hetzelfde geldt voor de diefstal van aanhangers en opleggers.

Voertuigdiefstallen
In het eerste halfjaar van 2019 werden in Nederland gemiddeld per dag 63 brommers en scooters, 23 auto’s en 5 motorfietsen gestolen. In totaal noteerde de politie 11,700 voertuigdiefstallen, ruim vijf procent meer dan in het eerste halfjaar van 2018.

De recente cijfers gaan over de periode van 1 januari tot 17 juli 2019. De diefstallen zijn uitgesplitst naar vijf verschillende soorten: brom- en snorfietsen, auto’s, motoren, aanhangers en opleggers én totaal. Onder de categorie ‘auto’s’ vallen zowel personen- als bedrijfsauto’s en onder ‘motoren’ zowel reguliere motoren als motorrijtuigen met drie wielen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!