Merwedebrug toch vervangen door nieuw exemplaar

VideoDe Merwedebrug bij Gorinchem wordt toch vervangen voor nieuwbouw. Dit laat minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) weten via Rijkswaterstaat.

In oktober vorig jaar ging de brug in de A27 dicht voor alle vrachtverkeer omdat er haarscheurtjes in de stalen constructie werd geconstateerd. Toen stelde Rijkswaterstaat nog dat de ruim 55 jaar oude brug niet vervangen zou worden bij de verbreding van de A27.  

Merwedebrug
De Merwedebrug is een van de drie bruggen in het traject Houten-Hooipolder die Schultz van Haegen wil vervangen. Ook de Hagensteinsebrug en de brug bij Keizersveer net voor knooppunt Hooipolder worden vervangen. Hiervoor wordt 389 miljoen euro vrijgemaakt, bovenop het bedrag van 860 miljoen euro dat al was gereserveerd voor de verbreding van de A27.  

Vervanging
Volledige vervanging in plaats van een versterking van de drie huidige bruggen is op langere termijn goedkoper, meldt Rijkswaterstaat. Bovendien geeft dit een  betere garantie voor een vlotte doorstroming van het verkeer, aldus de minister. De A27 krijgt op het hele traject 2x drie rijstroken en op sommige delen zelfs 2x vier rijstroken. Dit besluit heeft wel gevolgen voor de uitvoer van de verbreding. Die schuift zeker enkele maanden op.

Volledig scherm
De nieuwe situatie bij Gorinchem. © Rijkswaterstaat/Esri

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen