Met nieuw gemaal is de kans op wateroverlast in Hardinxveld-Giessendam nóg kleiner
Aan de Kanaaldijk Zuid in Boven-Hardinxveld bouwt waterschap Rivierenland een nieuw poldergemaal. Daarmee zijn nagenoeg alle grootschalige werkzaamheden uit het maatregelenpakket om de wateroverlast in Hardinxveld-Giessendam tegen te gaan, afgerond.
In 2005, 2014 en 2015 liepen straten en woningen in Hardinxveld-Giessendam onder na hevige regenbuien. De gemeente en het waterschap maakten na de laatste overstromingen samen met bewoners een plan om dit te voorkomen.
De bouw van het nieuwe poldergemaal was een belangrijk onderdeel van dit plan en vormt nu het sluitstuk van de maatregelen. ,,De afgelopen jaren is hard gewerkt om situaties zoals in 2015 te voorkomen. Nu zijn we op het punt aangekomen dat we richting de afronding van de werkzaamheden gaan. Dit betekent niet dat we kunnen garanderen dat alle problemen voorgoed zijn opgelost, maar met de maatregelen kunnen we het water beter beheersen”, aldus wethouder Theo Boerman.
Behalve het bouwen van het nieuwe gemaal heeft het waterschap onder andere watergangen verbreed en de duiker onder de Koningin Wilhelminalaan vervangen. Ook de twee ijsbanen in het dorp zijn zo aangepast dat ze bij hevige regenval als tijdelijke waterberging kunnen fungeren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update | met video
Brandweer redt 60 varkens uit mestput nadat stalvloer het begeeft: boer flink geschrokken; één dier overleden
-
Hardinxveldse sloot vijf meter breder gemaakt
Het Waterschap Rivierenland verbreedt deze week de sloot achter de Koningin Wilhelminalaan in Hardinxveld-Giessendam met vijf meter. -
Maatregelen tegen wateroverlast in Hardinxveld pas in 2026 helemaal klaar
Het zal nog zeker tot 2026 duren voordat alle maatregelen tegen overstromingen en wateroverlast in Hardinxveld-Giessendam zijn uitgevoerd. Het goede nieuws is dat verreweg de meeste aanpassingen al wel zijn afgerond. -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUMCOLUMN
Het Doelendrama: wie wordt door wie genaaid?
Zomer 2020 presenteerde Pandemonium een plan om de Nieuwe Doelen te verbouwen tot een anderhalve meter theater. Peeriscoop, ’t Pand en de IFFG konden uitvoeringen laten plaatsvinden en er was ruimte voor amateur voorstellingen. Op dat moment een uitstekende noodoplossing.
-
Ik Vertrek-stel moet aan de bak als klusbudget op is: 'Eten nog steeds chocoladepasta’
-
-
-
PREMIUM15
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
PREMIUM5
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”