Volledig scherm
PREMIUM
Madelon Dane, neuroloog in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. © COR DE KOCK

Migraine is veel meer dan 'af en toe hoofdpijn': bij een echte aanval ben je simpelweg uitgeschakeld

In Nederland leven zo'n 2 miljoen mensen met migraine. De impact van die hersenziekte wordt door de andere 15 miljoen inwoners van het land wel eens onderschat, zeggen experts. In het Gorcumse Beatrixziekenhuis start maandag daarom een 'migraineweek'.

Bijna dagelijks ziet ze patiënten met ernstige hoofdpijnklachten tegenover zich in haar spreekkamer. Beschrijvingen als 'het zijn aanvallen', 'zit vaak aan één kant van mijn hoofd' en 'het is zo hevig dat ik het liefst de hele dag in bed blijft liggen met de gordijnen dicht' hoort neuroloog Madelon Dane geregeld. ,,En dan weet ik: hier is waarschijnlijk sprake van migraine.''

  1. OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoeder’ Linda H. voor dood dochter

    OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoe­der’ Linda H. voor dood dochter

    Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de vrijspraak van een voormalig stel uit Zwaag voor moord op hun dochter Joëlle Tromp in 2012. De 29-jarige vrouw uit Uitgeest heeft destijds geen zelfmoord gepleegd, denkt het OM, maar ze is opzettelijk om het leven gebracht door haar moeder Linda H. (60) en stiefvader Leo den H. (64). De rechtbank sprak de twee - die zelf ontkenden - vorige week echter vrij wegens gebrek aan bewijs.