Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Robin Utrecht

Miljoenen van verkoop aandelen Eneco komen in de ‘spaarpot’ van Vijfheerenlanden

De gemeente Vijfheerenlanden wil de miljoenen die het verwacht te ontvangen bij de verkoop van de aandelen van Eneco, nog niet direct uitgeven. Een beetje extra vermogen kan volgens het college van burgemeester en wethouders geen kwaad, nu steeds duidelijker wordt wat de fusie kost.

Vijfheerenlanden kan bij verkoop van de aandelen naar verwachting 47,9 tot 55,6 miljoen euro bijschrijven op de gemeentelijke rekening, schat de gemeente. Dat wordt niet direct uitgegeven, maar komt op de ‘spaarrekening’.

Door de fusie tussen Leerdam, Vianen en Zederik zijn er namelijk flink wat bijkomende kosten, zo moeten er afkoopsommen betaald worden omdat samenwerkingen met andere gemeenten worden stopgezet. Daar is rekening mee gehouden in de begroting, maar kan duurder uitvallen dan vooraf bedacht.

Onenigheid

De gezamenlijke colleges van destijds Leerdam, Vianen en Zederik besloten eind 2018 om tot verkoop van de aandelen over te gaan.

Over de verkoop van de aandelen bestond eerst nog wat onenigheid: Leerdam en Zederik wilden de aandelen aanvankelijk liever houden. Bij verkoop vervalt namelijk ook het dividend, het winstdeel dat Eneco jaarlijks aan aandeelhouders uitkeert. Dat komt neer op ongeveer 1 miljoen euro voor Vijfheerenlanden. 

De gemeenteraad praat volgende maand over de verkoop.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

  • Mee eens (58%)
  • Niet mee eens (42%)
1855 stemmen