Volledig scherm
Dick Bos en Bas 't Hoen bezoeken Gorinchem. © Ricardo Smit

Minder toeristen naar Gorcumse binnenstad


De VVV in de Gorcumse binnenstad heeft de voorbije maanden minder toeristen over de vloer gehad. Tot nu toe meldden zich 14.258 bezoekers aan de balie in de binnenstad, zo'n 2.000 minder dan in dezelfde periode in 2015.

Quote

De camper­plaats bij De Merwede is erg in trek

Céline Zanen

Die terugloop is vooral toe te schrijven aan juli. In die maand kwamen er zo'n duizend mensen minder naar de Arkelstad. Maar vanaf januari klopten er structureel minder bezoekers aan bij de VVV op de Grote Markt. Een terugloop die zich mogelijk laat verklaren door de komst van de ANWB-winkel eind vorig jaar. Dat veronderstelt Céline Zanen van de VVV Zuid-Holland Zuid.

,,We hebben er geen onderzoek naar gedaan, maar we vermoeden dat een deel naar de ANWB gaat. Met name als het gaat om reisgidsen die ze eerst in het kantoor Gorinchem kochten'', vertelt Zanen.

Toch is de terugloop in het bezoekersaantal geen reden tot bezorgdheid. ,,De mensen die komen, kiezen vaker voor een dagarrangement of een wandeling. In de verkoop van beide is een duidelijke stijgende lijn te zien.''

Volledig scherm
© AD

Vlaanderen
Het merendeel van de toeristen die naar Gorinchem komen, zijn Nederlanders. Het aantal buitenlandse bezoekers dat zich dit jaar aan de VVV-balie heeft gemeld, stond eind juli op 447.

,,Zo'n 70 tot 80 procent van hen komt uit Vlaanderen. Exacte cijfers hebben we niet, het is een inschatting op basis van de ervaringen van onze baliemedewerkers.''

Campagne
Veel Belgen, met name Vlamingen, belanden in Gorinchem met hun camper. Ofwel motorhome, zoals de Vlamingen dit vervoermiddel zelf noemen. ,,De camperplaats bij de watersportvereniging De Merwede is erg in trek'', weet Zanen. Die goede naam zorg ervoor dat veel camperrijders de weg naar de Arkelstad weten te vinden.

Gorinchem profiteert zijdelings mee van de VVV-campagne in Vlaanderen om toeristen naar Dordrecht te lokken. ,,In Dordrecht zien we echt het effect. Maar een deel van die bezoekers waaiert zeker uit.''

Rivierenland