Volledig scherm
De Merwedebrug bij Gorinchem. © ANP

Minister: Merwedebrug was nog veilig genoeg

Nederland is niet aan een ramp ontsnapt omdat de Merwedebrug bij Gorinchem in 2016 bijna op instorten zou hebben gestaan. Als een brug niet meer aan het vereiste veiligheidsniveau voldoet, betekent dat niet dat de brug ook daadwerkelijk bezwijkt.

Er worden bij de berekeningen ruime veiligheidsmarges gebruikt, stelt verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Ze reageert op vragen van verontruste Tweede Kamerleden. Die eisten opheldering na waarschuwingen van twee hoogleraren dat er destijds een acuut veiligheidsrisico was. Zij stelden in tv-programma EenVandaag dat het ‘een wonder’ was dat de brug er nog staat en dat Nederland was ontsnapt aan een ramp vergelijkbaar met de instorting van de Morandibrug in het Italiaanse Genua. 

Acute maatregelen

De Merwedebrug (A27) moest in oktober 2016 opeens twee maanden dicht voor vrachtverkeer nadat problemen met de constructie waren geconstateerd. In de stalen draagbalken waren haarscheurtjes gevonden. Uiteindelijk werd de brug twee maanden later weer opengesteld. 

De minister sluit vergelijkbare acute maatregelen niet uit. Ook met de gebruikelijke inspecties en onderhoud en met meer geld voor vervanging en renovatie kunnen zich altijd incidenten voordoen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland