Het terras van ‘t Raadhuis in Goudriaan, in de gemeente Molenlanden.
Volledig scherm
Het terras van ‘t Raadhuis in Goudriaan, in de gemeente Molenlanden. © Ricardo Smit

Molenlanden gedoogt terrassen op zondagochtend

Horecaondernemers in Molenlanden hoeven niet te vrezen voor een boete, wanneer ze op zondagochtend tegen de regels in tóch hun terras openen. De gemeente treedt pas op als er sprake is van duidelijke overlast, zegt burgemeester Dirk van der Borg.

Diverse horecaondernemers stelden onlangs te vrezen voor het mislopen van inkomsten, nu terrassen op zondag pas om 12.00 uur open mogen. Op initiatief van de partijen SGP, ChristenUnie en CDA werd die ‘starttijd’ opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), met als doel om de zondagsrust te ‘waarborgen’. In de oude gemeente Giessenlanden - een van de voorlopers van Molenlanden - gold die niet. In het voormalige Molenwaard wél, al is daar volgens ondernemers nooit op gecontroleerd.

‘Moreel appel’

,,Het klopt dat er in Molenwaard nooit actie op is ondernomen’’, aldus Van der Borg, die aangeeft dat de nieuwe gemeente ook niet voornemens is om te handhaven. Volgens de burgemeester moet er daarvoor sprake zijn van duidelijke overlast.

Enkel een melding dat een restaurant of café de starttijd aan de laars lapt, is onvoldoende. ,,Dan gaat het puur om de zondagrust. De vraag is of je daarop als gemeente moet handhaven. Het is een heel ander motief dan bijvoorbeeld het handhaven van de openbare orde’’, zegt Van der Borg. ,,Wat dat betreft kun je deze bepaling, net als het vloekverbod, zien als een soort ‘moreel appel’. Of de APV daarvoor bedoeld is? Persoonlijk vind ik van niet, maar dit is nu eenmaal een politiek feit.’’

De gemeente stelde na de ontstane ophef al dat er weliswaar ‘formeel sprake is van een wijziging in de sluitingstijden van terrassen’, maar dat er voor ondernemers in voormalig Molenwaard niets verandert. ,,Er vinden geen actieve controles plaats. Sancties zijn dus niet aan de orde.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Molenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland