Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Molenlanden laat oude medicijnen bij apotheek tóch ophalen

De gemeente Molenlanden gaat medicijnafval tóch laten ophalen. De Planeten Apotheek in Nieuw-Lekkerland wordt een centraal ‘inzamelpunt’ voor afgedankte pillen, poeders, drankjes en naalden.

Molenlanden werd onlangs genoemd in een rapport van apothekersorganisatie KNMP, als één van de slechts twee Zuid-Hollandse gemeenten die apotheken onvoldoende gelegenheid bieden om  oude medicijnen kwijt te raken. Apothekers kunnen weliswaar gratis terecht bij afvalbrengstations van Waardlanden, maar pillen, poeders, drankjes en naalden worden niet opgehaald. Mede daardoor stopten sommige apotheken met het innemen van oude medicijnen. 

Inleverpunt

,,Naar aanleiding van die signalen is met huisartsen en apothekers gesproken over de inzameling”, stelt het college van burgemeester en wethouders. Bij dat overleg is besloten dat de Planeten Apotheek in Nieuw-Lekkerland - de enige apotheek in de gemeentegids - een ‘inleverpunt wordt’. 

,,Medicijnen kunnen er worden ingeleverd. Vervolgens worden ze opgehaald door Waardlanden”, aldus het college. Ook huisartsgebonden apothekers kunnen er voortaan terecht. ,,Waardlanden is verder bereid om samen met apothekers te kijken naar hun behoeften voor inname van medicijnresten.”

Quote

Het is gewoon een wettelijke taak van de gemeente

Judith Bijloos

De KNMP pleit er al langer voor dat apothekers overal in Nederland gratis van oude medicijnen en naalden af moeten kunnen. Dat moet onder meer voorkomen dat ze in het restafval of riool terechtkomen. ,,Het is gewoon een wettelijke taak van de gemeente”, aldus woordvoerder Judith Bijloos. Volgens de organisatie brengen steeds meer mensen hun oude medicijnen naar de apotheek. ,,Het gaat daarbij niet alleen om spullen die bij de apotheek vandaan komen. Er zit ook veel van de Kruidvat en de Etos bij.”

Rivierenland

Poll

Afsluiten van recreatiegebieden in het coronatijdperk

Afsluiten van recreatiegebieden in het coronatijdperk

  • Ja. Het is gebleken dat mensen geen gehoor kunnen geven aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven (81%)
  • Nee. Je moet zelf de afweging kunnen blijven maken of het verantwoord is. (18%)
  • Geen mening (1%)
513 stemmen