Volledig scherm
Dirk van der Borg wil 75 jaar vrijheid groots vieren. © Cor de Kock

Molenlanden pakt ‘75 jaar vrijheid’ groots aan met in iedere dorpskern een vrijheidsmaaltijd

In elk van de twintig kernen van Molenlanden moet volgend jaar een 'vrijheidsmaaltijd' worden aangeboden vanwege de viering van 75 jaar vrijheid. Dat stelt burgemeester Dirk van der Borg.

,,Dat worden momenten waarop mensen tijdens het eten met elkaar in gesprek kunnen over de betekenis van vrijheid'', aldus Van der Borg.

De scheidend burgemeester wil de herdenking groots aanpakken. ,,Ook komen er mensen spreken en wordt er nagedacht over manieren om op straat na te bootsen hoe het er tijdens de Tweede Wereldoorlog aan toeging in de regio.''

Voor de viering van 75 jaar vrijheid worden in het hele land activiteiten gehouden. Die begonnen al in augustus, toen werd stilgestaan bij de bevrijding van Zuid-Nederland in 1944.

Het evenement loopt door tot in de tweede helft van 2020, toen 75 jaar geleden de wapens in voormalig Nederlands-Indië werden neergelegd.

Comité

In Molenlanden buigt een speciaal comité zich over de te organiseren lokale activiteiten. Zo komt er in elk geval een fiets- en wandelroute langs alle oorlogsmonumenten in de gemeente. In totaal staan er zeventien monumenten in de verschillende kernen. Ook worden er enkele boeken gepresenteerd over de oorlog.

De gemeente hoopt nog voor het einde van het jaar het programma bekend te kunnen maken. Eerder trok het college van b en w 80.000 euro uit voor de activiteiten. Ook wil het college aanspraak maken op een subsidieregeling van de provincie.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Molenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland