Met een ‘noodsteunfonds’ moet worden voorkomen dat het voortbestaan van bedrijven en verenigingen bedreigd wordt, wanneer zij niet in aanmerking komen voor landelijke hulpregelingen.
Volledig scherm
Met een ‘noodsteunfonds’ moet worden voorkomen dat het voortbestaan van bedrijven en verenigingen bedreigd wordt, wanneer zij niet in aanmerking komen voor landelijke hulpregelingen. © Robin Utrecht

Molenlanden wil lokaal ‘noodsteunfonds’ voor ondernemers en verenigingen vanwege coronacrisis

De gemeente Molenlanden wil een bedrag van drie miljoen euro uittrekken om lokale ondernemers en verenigingen door de coronacrisis te loodsen.

Met een ‘noodsteunfonds’ moet worden voorkomen dat het voortbestaan van bedrijven en verenigingen door de coronacrisis bedreigd wordt, wanneer zij niet in aanmerking komen voor landelijke hulpregelingen. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders. ,,Uit het fonds kan individuele noodsteun, bijvoorbeeld in de vorm van een lening, aan ondernemers en verenigingen worden betaald’’, aldus wethouder financiën Bram Visser. Het plan moet nog wel worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

Enecomiljoenen

Bij groen licht worden voor het fonds de ‘Enecomiljoenen’ aangewend die Molenlanden eerder dit jaar kon bijschrijven op haar rekening. Met de verkoop van het energiebedrijf aan het Japanse Mitsubishi en Shubu Electric ontving de gemeente als aandeelhouder 41,4 miljoen euro. ,,Onze inschatting is dat we met 3 miljoen voldoende ‘buffer’ hebben voor de rest van 2020’’, stelt Visser. ,,Als dat niet zo blijkt te zijn, of als verlenging nodig is, volgt een nieuw beslissingsmoment. Ver vooruit kijken is niet handig op dit moment. We weten niet hoe de crisis zich verder ontwikkelt.’’

Quote

Het gaat om het bestaans­recht van onze bedrijven en verenigin­gen. We moeten voorkomen dat ze omvallen

Teunis Jacob Slob, Wethouder Molenlanden

Eerder maakte Molenlanden al bekend bij financiële problemen vanwege het coronavirus uitstel van het betalen van lokale belastingen te verlenen aan inwoners, bedrijven en verenigingen. Die regeling wordt verlengd tot 1 september. Daarnaast krijgen gebruikers van gemeentelijke accommodaties op verzoek uitstel om hun huur te betalen en wordt het innen van marktgelden opgeschort, omdat sommige kraamhouders nu niet op de markt staan door het virus. Het noodsteunfonds komt daar bovenop als maatregel voor individuele verzoeken. 

Zorgen en vragen

,,We zien dat bedrijven en verenigingen zorgen hebben’’, stelt Teunis Jacob Slob, wethouder Economie & Arbeidsmarkt. Zo’n twintig bedrijven en verenigingen klopten al aan bij de gemeente met vragen over steun, omdat zij vanwege de uitbraak van het virus dreigen in zwaar weer te belanden. ,,Dan moet je als gemeente kiezen: doen we iets of niet? Wij kiezen voor actie. Ook omdat we daar de mogelijkheden toe hebben. Het gaat om het bestaansrecht van onze bedrijven en verenigingen. We moeten voorkomen dat ze omvallen.’’

Het college van burgemeester en wethouders benadrukt dat de landelijke overheid altijd het ‘eerste loket’ is. Ondernemers en verenigingen moeten eerst daar aankloppen voor steun. ,,Je ziet dat die regelingen, hoewel in ontwikkeling, zich vooral lijken te focussen op bedrijven en zzp’ers en minder op verenigingen’’, stelt wethouder Visser. 

,,Daar ligt voor ons dus een taak. Denk bijvoorbeeld aan verenigingen die nu moeite hebben met het betalen van huur, of in problemen komen door het wegvallen van de kantineomzet.’’ Zijn collega Slob, ter aanvulling: ,,Maar het kan ook gelden voor ondernemers die niet in aanmerking komen voor landelijke regelingen. Het komt altijd voor dat er iemand nét buiten de boot valt, buiten zijn of haar schuld. Ook dan willen we er zijn als gemeente.’’

Maatwerk

Ondernemers of verenigingen worden als het noodsteunfonds ervan komt gevraagd om eerst te bekijken of in overleg met hun bank een oplossing kan worden gevonden. Een andere voorwaarde is dat een bedrijf of vereniging minstens zes maanden gevestigd is in de gemeente. ,,We vinden het belangrijk dat er binding is met de Molenlandse samenleving en moeten voorkomen dat er misbruik van gemaakt wordt’’, stelt het college. 

Op 21 april bespreekt de gemeenteraad van Molenlanden het plan voor een lokaal noodsteunfonds en wordt een besluit genomen. In de tussentijd wordt uitgewerkt hoe ondernemers en verenigingen een beroep kunnen doen op het fonds.

Rivierenland

Poll

Het veiligheidsgevoel op het parkeerterrein Buiten de Waterpoort kan worden vergroot door camera's te plaatsen

Het veiligheidsgevoel op het parkeerterrein Buiten de Waterpoort kan worden vergroot door camera's te plaatsen

  • Ja, mee eens (67%)
  • Nee, camera's zijn niet de oplossing (33%)
381 stemmen