Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Dreamstime

Molenwaard geeft stemapp nog niet op

Stemmen via een app op de mobiele telefoon moet echt kunnen. Dat stelt de gemeente Molenwaard, die vorig jaar samen met de gemeenten Hollands Kroon, Almelo, Emmen, en Lingewaard pleitte voor digitaal stemmen.

Dat kwam niet van de grond, maar de ontwikkeling is nog steeds gaande, antwoordt het college van Molenwaard op vragen van de PvdA-fractie.

Met name voor lokale kwesties zou zo'n app een uitkomst zijn, gelooft het gemeentebestuur. Lokale referenda kunnen dan gemakkelijk digitaal worden gehouden. Voolopig zit het er nog niet in: de app is nog lang niet klaar, er moet eerst nog een testbaar prototype ontwikkeld worden. Wanneer dat klaar is, is nog onduidelijk.

Vorig jaar tikte Ronald Plasterk, toenmalig minister van Binnenlandse Zaken, de vijf gemeenten op de vingers. Hun plan was prematuur, vond hij. Bovendien, zo liet hij weten, zitten er nog te veel haken en ogen aan stemmen via internet.

In 2009 werd de stemcomputer in Nederland weer ingeruild voor het rode potlood, omdat de computers niet honderd procent betrouwbaar waren. Het ministerie liet vorige maand weten dat het rode potlood voorlopig blijft.