Volledig scherm
Foto ter illustratie. © RV - Dreamstime

Molenwaard ontwikkelt app om te stemmen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar willen vijf gemeenten in het land, waaronder Molenwaard, het mogelijk maken om per app te stemmen.

Met de gemeenten Almelo, Emmen, Hollands Kroon en Lingewaard werkt de gemeente Molenwaard de komende tijd aan de applicatie. Voor de zomer moet die klaar zijn, zodat de app in het najaar getest kan worden door inwoners”, licht Jan Meijsen toe. Hij is strategisch informatieadviseur van de gemeente Molenwaard.

Quote

Er zijn nu mensen die niet stemmen omdat de manier waarop niet aanspreekt

Jan Meijsen

Als de ontwikkeling volgens plan verloopt, is het de bedoeling dat kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 per app kunnen stemmen. Voor de gemeente Molenwaard is deze verkiezing, vanwege de naderende fusie met Giessenlanden, gepland voor november van dat jaar.

Democratie

Meijsen: ,,Allereerst is de stem­app een uitbreiding van de mogelijkheid om te stemmen en daarnaast is de democratie hier ook bij gebaat. We geloven dat de Nederlandse overheid betere dienstverlening kan bieden. Dat vraagt de burger ook van ons.”

Mensen zullen door de stemapp eerder gaan stemmen, denkt hij. ,,Er zijn (jongere) kiezers die nu niet stemmen omdat de manier waarop dat gebeurt, met een stemformulier, een rood potlood en stemhokje, niet aanspreekt, niet past in het werkschema of als omslachtig wordt ervaren. Door de app kan de kiezer binnen de stemperiode op een voor hem of haar geschikt moment stemmen, ongeacht tijd en plaats.”

Veilig

Ook de veilige manier van stemmen moet kiezers overhalen hun stem uit te brengen. Gemeenteadviseur Meijsen: ,,Het gegeven dat analoog stemmen veilig is, is maar deels waar. Stemmen via de smartphone garandeert het kiesgeheim.” De komende tijd wordt onder meer door medewerking van ethische hackers de app op veiligheid getest.

De app is geen vervanging van stemmen op papier, maar een extra mogelijkheid. Op dit moment is volgens de wet echter alleen stemmen op papier mogelijk. De vijf gemeenten overleggen nu met het ministerie of zij van de experimentenwet gebruik kunnen maken. Daarmee is het mogelijk innovatieve ideeën uit te voeren. Gemeente Molenwaard maakte daar eerder al gebruik van toen het thuisbezorgen van rijbewijzen en paspoorten werd ingevoerd.