Volledig scherm
Mara Barrett uit Nieuw-Zeeland, samen met burgemeester Van Ruijven bij het bord over haar broer Jack Lunn. © rv - Marjan van Ooijen

Nabestaanden WOII-helden op crashlocatie

Familieleden van de in de oorlog omgekomen geallieerde vliegeniers hebben gisteren in Lingewaal een tocht gemaakt langs de plekken waar hun echtgenoot, (groot)vader, broer of oom in de oorlog neerstortte of een noodlanding maakte.

De gasten - uit Polen, Nieuw-Zeeland, Engeland en de Verenigde Staten - waren eergisteren al in Vuren om daar de opening van het Vliegeniersmuseum door Pieter van Vollenhoven bij te wonen.

De route die ze gisteren reden, maakt deel uit van het eerbetoon dat de stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal.

Met een bus en enkele legervoertuigen reed het gezelschap langs de zes locaties, bij iedere plek werd een informatiebord onthuld met de beeltenis van en informatie over de jonge vliegers en hun missies.

Route-app

Behalve de nieuwe route is er ook een digitale route-app onthuld. Wie die app op zijn of haar mobiele telefoon opent tijdens het afleggen van de route, krijgt nog veel meer informatie over de Tweede Wereldoorlog in en boven Lingewaal. Zo zijn er 20 plekken opgenomen met een bijzonder verhaal, waaronder de graven van de vliegeniers, verzetsstrijders en de Stolpersteine voor de vermoorde Joodse inwoners uit Herwijnen.

De (gratis) route via de mobiele telefoon, die ook voorzien is van foto's, documenten, filmbeelden en audiofragmenten, is te krijgen door de app 'Beleefroutes' te installeren. De burgemeesters Loes van Ruijven van Lingewaal en Harry de Vries van Neerijnen namen de digitale route gisteren in gebruik.

Rivierenland