Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Negen vrachtwagenchauffeurs betrapt op illegale rit over Alblasserwaardse polderwegen

Negen vrachtwagenchauffeurs zijn vandaag door de politie bekeurd omdat ze illegaal over de polderwegen in de Alblasserwaard reden. Ze hadden niet de benodigde papieren bij waterschap Rivierenland aangevraagd.

Politiemensen van het Team Verkeer uit Rotterdam en het basisteam Lek en Merwede richtten samen met Waterschap Rivierenland een post in langs de provinciale weg N216 in Giessenburg. De controles zijn volgens het waterschap noodzakelijk, omdat vrachtverkeer de wegen in de polders beschadigen. Door ontheffingen te verlenen hoopt het waterschap grip te houden op dat probleem.

,,In Giessenburg hebben we in de ochtend acht vrachtwagenchauffeurs gecontroleerd. Vijf van hen bleken niet over een ontheffing te beschikken om over de polderwegen te mogen rijden’’, vertelt Cor van Santen, verkeersspecialist bij de politie.

In de fout

Een van de truckers die met veevoer reed, had forse overbelading. ,,Die woog 43 ton in plaats van de maximale 15. Hij zat daarmee 189 procent boven de norm’’, vertelt Van Santen. Opvallend is dat een collega van die chauffeur twee weken geleden door de politie aan de kant werd gezet bij een vergelijkbare controle. ,,En die ging ook in de fout. Je zou denken dat zijn baas daarvan heeft geleerd.’’

Waterschap Rivierenland benadrukt dat het aanvragen van ontheffingen niet ingewikkeld is. ,,Bovendien zijn de kosten relatief laag in vergelijking met de boetes die wij uitschrijven’’, vertelt Van Santen.

Wit-Rusland

Al had de baas van een chauffeur uit Wit-Rusland die papieren aangevraagd, had dat niets uitgemaakt. Tijdens de middagcontrole op het parkeerterrein bij de Spil in Bleskensgraaf bleek dat hij niet eens een chauffeursdiploma had. De chauffeur had ook gerommeld met de tachograaf, het systeem dat rijtijden registreert. Bovendien was zijn wagen nog eens fors overbeladen.

In Bleskensgraaf werden acht vrachtwagens aan de kant gezet: de helft ging in de fout. ,,Dit is zeker niet de laatste controle geweest op juiste papieren en overbelading’’, aldus de politie.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland