Volledig scherm
Stoer het water in met nieuwjaar. © Archieffoto Ricardo Smit

Niet overal frisse duik nieuwjaar

De traditionele nieuwjaarsduik in Wijk en Aalburg gaat dit jaar niet door omdat nieuwjaarsdag op zondag valt. In Andel wordt het festijn om die reden een dag eerder gehouden. Nieuw is de duik in Leerdam, dit jaar voor het eerst.

Quote

De traditione­le duik gaat niet door omdat 1 januari dit keer op zondag valt

organisatie duikWijk en Aalburg

Er zijn dit jaar in de regio vijf nieuwjaarsduiken: op 31 december in Andel, op 1 januari in Gorinchem, Leerdam en Lexmond en op 7 januari in Dalem. De duik, die op talloze plaatsen in Nederland wordt gehouden en duizenden mensen trekt, is in Wijk en Aalburg afgeblazen vanwege de zondagsrust.

Elk jaar is het druk bij de nieuwjaarsduik in de Afgedamde Maas bij het strandje aan de Wijkse Bol in Wijk en Aalburg. Dat zal nu op 1 januari niet het geval zijn, want de organisatie heeft besloten een jaartje over te slaan. ,,De traditionele duik gaat niet door omdat 1 januari dit keer op zondag valt'', meldt de organisatie. ,,De uitvalbasis, de kantine van NOAD'32, zal dan ook gesloten zijn, waardoor besloten is een jaartje over te slaan.''

Ook de organisatoren van de Aelse nieuwjaarsduik in Andel vond de zondagsrust belangrijk, dus heeft men een alternatief gevonden. De duik is omgetoverd tot de 'Nieuwste Nieuwjaarsduik van Nederland', simpelweg omdat het festijn aan het Aelse strandje op 31 december (13.45 warming-up, 14.00 uur start) plaatsheeft.

De traditionele duik van Samen in Actie Gorinchem is ook niet op 1 januari, maar zaterdag 7 januari om 14.00 uur in het Wiel aan de Waaldijk in Dalem. Inschrijven kost 10 euro, maar het geld gaat naar drie goede doelen.

Springen
Nieuw in het rijtje is de nieuwjaarsduik in Leerdam. Een oproep op de Facebookpagina Nieuw-Leerdam leverde al snel veel respons op. Dus is ook in Leerdam de traditie geboren. Dat gebeurt op 1 januari om 13.30 uur bij het nieuwe restaurant De Beren op de Veerstoep.

Klein probleempje daar is wel dat het niet om een strandje gaat waar je zo in kan rennen, maar er moet vanaf een steiger het water in gesprongen worden. ,,Maar het is niet diep'', benadrukt Marije van Schelven van de organisatie. Deelname aan dit festijn is gratis, deelnemers moeten wel 12 jaar of ouder zijn.

In Gorinchem heeft de duik op nieuwjaarsdag voor de tiende keer plaats op het strandje Buiten de Waterpoort. De warming-up is om 14.00 uur, daarna gaat iedereen gelijk het water in. Duikers uit Woudrichem zorgen voor de veiligheid.

Ook op 1 januari is het weer bal in Lexmond, waar op het strand aan de Lek bij de Oude Haven velen de koele duik zullen maken om het nieuwe jaar goed te beginnen. Ook hier is de warming-up om 14 uur en gaat men aansluitend het water in. Op het strand staat een tent om nadien bij te komen bij een groot vuur.

Rivierenland