Volledig scherm
Marco en Gerda Kruger in het restaurantgedeelte van Hotel aan de Linge. © COR DE KOCK

Nieuw leven voor Kedichems hotel op historische plek aan de Linge

VIDEOEigenaren Marco en Gerda Kruger geven het historische hotel aan de Lingedijk een nieuw leven.

Als de gasten van Hotel aan de Linge aan de Lingedijk in Kedichem straks vroeg in de ochtend wakker worden, de gordijnen opzij schuiven, is de kans aanwezig dat zij vanuit hun bed herten of reeën zien lopen. Vanuit hun kamer kijken gasten naast rivier de Linge uit over een stuk natuureiland. ,,En daarnaast is het ook een gebied waar veel weidevogels te zien zijn”, zegt Marco Kruger. Dat het opgeknapte hotel en terras op een nagenoeg perfecte locatie ligt, mag duidelijk zijn.

Marco en Gerda Kruger, de nieuwe eigenaren van het pand aan de Lingedijk, hebben er veel zin in om straks volledig in bedrijf te zijn. Het terras en restaurant zijn al vanaf Hemelvaartsdag open en de verwachting is dat gasten over een week of vier á vijf in het hotel kunnen overnachten. Marco: ,,Daarna zullen we nog een openingsmoment plannen.”

Onvermijdelijk

Hotel aan de Linge was vroeger hotel Cosmopolite, en of de nieuwe eigenaren het leuk vinden of niet, het hotel aan de Lingedijk is daarmee onlosmakelijk verbonden met 29 maart 1986.

Een aanslag op de bijeenkomst van de leden van de Centrumpartij van Hans Janmaat zorgde toen voor een uitgebrand hotel. De toenmalige vriendin van Janmaat raakte gewond. Ruim dertig jaar later is het nog steeds onderwerp van gesprek. ,,Het is onvermijdelijk”, vindt Gerda. ,,Mensen beginnen er altijd weer over. Ik hoorde er een aantal klanten net ook nog over praten. Zelf vind ik het niet zo erg, maar Marco heeft er meer moeite mee.” Hij vraagt zich af waarom het toch telkens opgerakeld wordt en is bang dat er een verkeerd beeld ontstaat. ,,Het zorgt snel voor negativiteit”, zegt hij. ,,Dat is jammer, want wij proberen hier iets positiefs neer te zetten. Aan de andere kant is er het voordeel dat erover wordt gepraat.”

Quote

Het is onvermijde­lijk, mensen beginnen altijd weer over de aanslag

Gerda Kruger

In verband met ingewikkeld papierwerk en de brandveiligheid, zijn de plannen van het echtpaar Kruger, sinds dat ze in december begonnen aan de verbouwing, enigszins aangepast. Het terras en restaurant zijn eerder open dan het hotel, maar dat is nu eenmaal niet anders, zegt Marco.

Alarm

De afgelopen maanden werd hard gewerkt om de in totaal vijftien kamers op te knappen en het terras en de lounge in te richten. Dat terras wordt later overigens nog met enkele tientallen meters uitgebreid. Ook wordt de keuken nog verplaatst.

,,Maar het grote ‘herriewerk’ zit er allang op.”, zegt Kruger. ,,Mocht er nog geboord worden, dan wordt dat gedaan als er beneden, in het restaurant, geen groepen mensen aanwezig zijn”, vertelt Marco. Een kwestie van de laatste puntjes op de i, zoals het testen van het brandalarm deze week. ,,Hele grote veranderingen van de indeling zijn er niet geweest”, vult Gerda aan. ,,Alleen de badkamers zijn aangepast.”

Het ondernemerspaar is uitermate trots op het resultaat. ,,Maar het is ook spannend natuurlijk. Je wilt toch dat het goed gaat draaien. Binnenkort zullen we de website opstarten en bedrijven aanschrijven. Dan gaan we echt los.”

Ondertussen blijft het ondernemers­echtpaar ook nog actief in Asperen, waar Gerda en Marco restaurant de Kazerne runnen. Dat staat op dit moment wel te koop, maar vooralsnog is daar nog geen gegadigde voor gevonden. Tot die tijd blijft het restaurant open.

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen