Nieuwe expositie: zo veranderde Barbie de afgelopen 60 jaar
Barbie blaast dit jaar zestig kaarsjes uit. ‘s Werelds beroemdste modepop ging de afgelopen decennia flink met haar tijd mee. Het Stedelijk Museum in Vianen laat in de tentoonstelling Plastic Fantastic zien hoe Barbie steeds veranderde.
De nieuwste expositie van het Stedelijk Museum in Vianen - van 15 december 2019 tot en met 1 juni 2020 te zien - telt ruim honderd Barbies, waaronder ‘klassiekers’ als Malibu Barbie en Barbie Superstar. Ook de zeldzame allereerste Barbie uit 1959 en de voorloper, de Duitse Bild Lilli, zijn te zien.
,,Barbie is een icoon en heeft menig meisjeskamer gevuld’’, zegt conservator Afiena van IJken. ,,In Plastic Fantastic zien we de pop in allerlei verschillende rollen en outfits. Barbie ging verder dan stilzitten en mooi zijn. Zij werd astronaut, kreeg een eigen auto en werd zelfs transgender.’’ Ook haar beroemde vriend Ken en zusje Skipper zijn te zien in de tentoonstelling. Die wordt officieel geopend door lifestyle deskundige Maik de Boer, die zelf een grote verzameling Barbies heeft.
Eeuwige schoonheid
Wie meer wil weten over het thema eeuwige schoonheid, kan behalve de tentoonstelling bezoeken ook een aanvullende cursus volgen. In samenwerking met KLU Cursussen Kunstgeschiedenis houdt het Stedelijk Museum Vianen een cursus Van Venus van Milo tot Plastic Fantastic. De cursus is in de maanden februari en maart op donderdagavond in het museum.
Het Stedelijk Museum in Vianen had eerder dit jaar een ‘dikke hit’ te pakken met een tentoonstelling van geschilderde katten: Miauw! De kattenschilderijen van kunstenares Henriëtte Ronner-Knip leverde het museum behalve jubelende recensies ook een recordaantal bezoekers op.
Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Hoera, Barbie 60 jaar! Dordtenaar Paul verkoopt de meest bijzondere exemplaren
-
PREMIUM
Onbekommerd naar beneden kijken, zonder te denken aan betonrot of roestige bouten
Akelig regelmatig zie ik de hanglamp boven onze salontafel van links naar rechts bewegen. Heel rustig, misschien een zwaaitje van zo’n 10, hooguit 12 centimeter. Meer niet. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUMMet video's8
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
PREMIUM
In de ene gemeente 7 euro, in de andere 223! Kritiek op ‘dure’ gehandicaptenparkeerkaart Vijfheerenlanden
De politieke partij GroenLinks uit kritiek op de kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart in Vijfheerenlanden. In de gemeente moet hiervoor 223 euro worden betaald, terwijl bijvoorbeeld Sliedrecht nog geen zeven euro rekent. Het Platform Gehandicaptenbeleid Vijfheerenlanden noemt het tarief ‘kwalijk’.
-
PREMIUM60 jaar
Domme blonde bimbo? Nee, Barbie was haar tijd ver vooruit
-
-
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
PREMIUM
Het jaar van de flexwoning: een cruciaal maar tijdelijk tussendoortje om jongeren tevreden te houden
Starters en jongeren krijgen dit jaar alle kans om zelfstandig te gaan wonen. Daarvoor worden pakweg tweehonderd flexwoningen gebouwd in de Achterhoek en Liemers, Gemeenten zien die echter vooral als een tijdelijke oplossing.