Volledig scherm
De Merwedebrug bij Gorinchem levert regelmatig iconische foto's op. Zoals deze, gemaakt donderdag 12 september rond acht uur ‘s avonds door fotograaf Willem Vernooy uit Gorinchem. © Willem Vernooy

‘Nieuwe Merwedebruggen zijn door overspanning al een landmark op zich’

Burgemeester en wethouders van Gorinchem gaan zich niet sterk maken voor een iconisch ontwerp voor de nieuwe Merwedebruggen in de A27. Het CDA in de Arkelstad had hierom gevraagd.

,,Hoe de bruggen er precies gaan uitzien, is nog niet bekend. Maar al wel is bekend dat de nieuwe bruggen geen pijlers krijgen in de vaargeul. Hierdoor komt er een vrije overspanning van minimaal 240 meter. Dat is al een landmark op zich’’, reageren burgemeester en wethouders.

Niet goedkoop en saai

‘De noodzakelijke mogelijkheid om de brug te openen’ versterkt dat volgens hen nog eens. ,,Sober en doelmatig - het uitgangspunt van Rijkswaterstaat voor de ontwerpen - betekent niet goedkoop en saai’’, benadrukken burgemeester en wethouders.

Het is niet onmogelijk dat de nieuwe bruggen bogen krijgen. Maar ook de bouw van een tuibrug, zoals de Erasmusbrug, is een optie. ,,Het uitgangspunt voor de verbreding van de A27 is dat de weg te gast is in het landschap. Dat betekent dat ontwerpen een ingetogen karakter krijgen waardoor het zicht op de omgeving maximaal blijft. De Merwede met zicht op Gorinchem is op zich een markant punt.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland