Volledig scherm
Een leerling van het Gilde Vakcollege in Gorinchem doet laswerk aan een modelscheepje. © Ricardo Smit

Nieuwe opleiding voor maritieme beroepen: ‘Gegarandeerd werk na school’

Hardinxveld, Werkendam en Gorinchem krijgen een nieuwe vmbo- en mbo-opleiding voor maritieme beroepen. Daar is veel vraag naar.

Het Gilde Vakcollege in Gorinchem, het Dordtse Da Vinci College en het Rotterdamse Scheepvaart- en Transportcollege slaan de handen inéén om bedrijven uit de maritieme sector aan vakbekwaam personeel te helpen.

Het is de bedoeling dat er een doorlopende leerlijn komt van vmbo naar mbo, waarbij zelfs doorstroming naar hbo mogelijk moet worden. Daarnaast willen de scholen ook bijscholing verzorgen voor mensen die al een baan in de sector hebben. Zo’n samenwerking tussen scholen komt zelden voor. ,,We hebben maar één belang: zo veel mogelijk goede professionals afleveren’’, zegt accountmanager Marieke van Halm van het Da Vinci.

Quote

Rotterdam is voor jongens die voor het eerst naar het vmbo gaan veel te ver

Krijn Redert

Eindeloos scala

Het scala aan beroepen in de watergebonden industrie is schier eindeloos, van schipper en lasser tot elektrotechnicus en ict’er. De regio heeft enorm veel bedrijven in die sector, maar beroepsopleidingen die zich specifiek daarop richten zijn er nauwelijks.

In Dordrecht heeft het Da Vinci een mbo-opleiding scheepsbouw, maar voor een vmbo’er is er alleen het Scheepvaart- en Transportcollege in Rotterdam. ,,Dat is voor veel van deze jongens gewoon te ver weg’’, weet directeur Krijn Redert van het Gilde Vakcollege. Ook als jongeren na een gewone vmbo-opleiding in de regio kiezen voor de maritieme sector, heeft het bedrijfsleven hier daar weinig aan: ,,Want voor de opleiding gaan ze dan naar elders en dan komen ze niet meer terug.’’

Het is de bedoeling dat de vmbo-leerlingen van Het Gilde vanaf het schooljaar 2020-2021 al in de eerste twee jaren door hun opdrachten kennismaken met de scheepsbouw en scheepvaart. Daarna kunnen ze een profiel ‘maritiem en techniek’ kiezen.

Het mbo-vervolg bestaat uit vier dagen werken onder begeleiding van een ervaren collega en één dag leren. Voor dat deel is de capaciteit nagenoeg onbeperkt. De bedrijven kunnen de extra handen immers maar al te goed gebruiken. Het vinden van docenten wordt wellicht lastiger. ,,Maar die uitdaging gaan we graag aan’’, zegt directeur communicatie Simonette Kraaij van het Scheepvaart- en Transport College.

De capaciteit bij het vmbo is beperkter, al hoopt ook Redert op extra leerlingen. ,,Maar als er honderd mensen op afkomen, hebben we een probleem, want we zitten al met ruimtegebrek.’’ Over nieuwbouw wordt met de gemeente Gorinchem gesproken: ,,Het duurt nog wel een paar jaar voor we kunnen bouwen.’’

Gegarandeerd werk

Ondertussen moeten de scholen vooral hun best doen om jongeren duidelijk te maken dat de innovatieve maritieme industrie leuk werk biedt, vertelt Van Halm: ,,We kunnen erbij vertellen dat je na school gegarandeerd werk hebt. Dat kan niet bij elke opleiding.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hardinxveld-Giessendam en omstreken? Schrijf je hier in!