Volledig scherm
Toerisme bij de molens van Kinderdijk. © Cees van der Wal

Nieuwe parkeerplek voor toeristenbussen Kinderdijk

Touroperators die toeristen afzetten bij de Kinderdijkse molens, kunnen daarna voortaan uitwijken naar de Veerweg in Nieuw-Lekkerland. Daar is een nieuw terrein voor bussen aangelegd.

Op het terrein bij Jan de Lange Veevoeders kunnen chauffeurs van touringcars parkeren, terwijl ze wachten om passagiers na hun bezoek aan het werelderfgoedgebied weer op te halen. Volgens de gemeente Molenlanden - dat de parkeerplaats huurt - is er plek voor circa vijftien bussen. Vorige week werd het terrein gereedgemaakt door het op te hogen met puin. ,,Het is de bedoeling dat binnenkort de definitieve verharding wordt aangelegd’’, aldus een woordvoerder.

Het nieuwe terrein vervangt de parkeerplaats bij Den Boer Beton aan de Lekdijk, waarnaar touroperators eerder konden uitwijken. Dat terrein ging eerder dit jaar echter op de schop.

Werkdagen

Bij grote drukte kunnen chauffeurs voortaan bovendien parkeren op een gedeelte van de vrachtwagenparkeerplaats aan de Planetenlaan, een kilometer verderop. ,,Vanwege pieken in de voorjaarsdrukte is er behoefte aan die extra parkeermogelijkheid’’, stelt de gemeente. ,,Deze geldt voor ten hoogste zes touringcars en enkel tijdens werkdagen.’’

De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) zal parkeerwachters van de ‘stop-and-go’ bij de molens instrueren om buschaffeurs naar de nieuwe parkeerplaatsen te dirigeren.

Pendelbusjes

Vorige maand troffen de gemeenten Alblasserdam en Molenlanden al extra maatregelen om het verkeer naar en rondom Kinderdijk in betere banen te leiden. Zo worden extra parkeerwachten ingezet en komen er rond de haven in Alblasserdam en aan de Mariniersweg extra parkeerplekken. Zowel vanuit Alblasserdam als vanaf het parkeerterrein aan de Vletstraat in Nieuw-Lekkerland rijden voortaan pendelbusjes om automobilisten naar de molens te brengen.

Quote

Vanwege pieken in de voorjaars­druk­te is er behoefte aan die extra parkeermo­ge­lijk­heid.

Gemeente Kinderdijk

De gemeente Molenlanden hoopt bovendien een parkeerplaats voor 70 campers en 40 bussen aan de legggen op de plek van de oude rioolzuivering aan de Hoogaarslaan, met een directe toegang vanaf de Lekdijk. Dat plan zorgde onlangs wel voor onrust onder omwonenden, die stelden zich ‘overvallen’ te voelen. Nog voor de zomervakantie moet de gemeenteraad zich erover buigen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Kinderdijk en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland