Nieuwe Pinkeveerse brug wordt toch van hout en wisselt van eigenaar
Giessenburger Wout de Jong wordt voor het symbolische bedrag van 1 euro eigenaar van de Pinkeveerse brug in zijn dorp. Daarvoor is dinsdagmiddag een overeenkomst gesloten tussen hem, de gemeente Molenlanden en waterschap Rivierenland.
Delen per e-mail
Daarmee is een einde gekomen aan een lange discussie over de toekomst van de houten brug, die in 1883 werd gebouwd en sinds die tijd in handen was van verschillende eigenaren. Zo is de brug particulier bezit geweest, zorgde de gemeente ervoor en nu is Waterschap Rivierenland eigenaar. Maar niet lang meer.
Het waterschap wilde het monument slopen en vervangen door een brug die aanzienlijk minder onderhoud nodig had. Volgens heemraad Goos den Hartog was dat nodig om de onderhoudskosten zo laag mogelijk te houden. De nieuwe brug zou dan ook niet meer van hout, maar van metaal worden. En een stuk smaller bovendien.
Tol
Inwoners van Giessenburg kwamen in opstand en begonnen een petitie om de vervanging van de brug over de Giessen, waarvoor ooit tol moest worden betaald, tegen te houden. De huidige brug is een beeldbepalend object in Giessenburg en een populair decor voor bruiloftsfoto’s.
Zo'n 1000 handtekeningen werden er opgehaald nadat de Giessenburgse Esther Renes een brief schreef aan de gemeente ,,Waarom heeft het waterschap niet gekeken of er samen met de gemeente en de provincie kon worden opgetrokken? Of met Den Hâneker, de vereniging voor natuur- en landschapsbeheer in de regio? En waarom zijn er geen andere scenario’s onderzocht, waaronder de bouw van een zelfde model brug? Gemiste kansen”, stelde zij toen.
Ook de Geschiedkundige Vereniging stuurde een brief aan het college van burgemeester en wethouders, dat zich toen nog moest buigen over de plannen van het waterschap en een vergunning moest verlenen. In de brief wordt gehamerd op het historisch belang van het bouwwerk. In de 16de en 17de eeuw was Pinkeveer een belangrijke schakel in de postkoetsroute van Gorinchem naar Gouda. In 1883 kwam er een brug.
De sloopvergunning kwam er niet. De gemeente Molenlanden kwam steeds meer in een spagaat terecht tussen enerzijds het belang van het waterschap en anderzijds de belangen van de inwoners. Afgelopen september besloot ze het waterschap geen vergunning te verlenen.
De afgelopen tijd is er echter een hoop gebeurd. De gemeente bedacht een aantal scenario's. Een daarvan behelsde het plan om de brug van het waterschap over te nemen en voortaan zelf verantwoordelijk te zijn voor het onderhoud. ,,De gemeente liet dat scenario al snel varen, terwijl ik dacht: laat mij dat onderhoud dan doen”, zegt De Jong, die tot 2012 wethouder was en een telg is van de familie die in 1883 betrokken was bij de bouw van de houten brug. ,,Daarom benaderde ik de gemeente en zei dat dat scenario niet in de prullenbak moest.”
Breedte
De Jong, de gemeente en het waterschap gingen daarop met z’n drieën aan de slag. Afgesproken is nu dat de Giessenburger voor 1 euro eigenaar wordt van de brug en daarmee ook verantwoordelijk voor het onderhoud. Van de nieuwe brug, want de huidige verkeert in zo’n slechte staat dat sloop niet meer tegen te houden is. Maar de nieuwe brug wordt gewoon weer van hout en de breedte van 3,8 meter blijft gegarandeerd.
Wout de Jong legt uit dat de brug jaarlijks moet worden schoongemaakt en de toeleidende paden onderhouden. Elke vier à vijf jaar heeft de brug zelf een schilderbeurt nodig. De Jong heeft met zijn kinderen overlegd omdat de Pinkeveerse brug moet worden opgenomen in diens nalatenschap.
Volgens heemraad Den Hartog is nog niet bekend wanneer de brug wordt gesloopt. ,,Het mooie weer komt eraan, dus zo snel mogelijk. Ik kan helaas geen maand nemen, maar wees ervan overtuigd dat er geen rem zit op de procedure.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ophef over aanbesteding monumentale Brug van Jannezand
HANK - Heeft de gemeente Altena fouten gemaakt in de aanbesteding van de restauratie van de Brug van Jannezand bij Hank? Enkele raadsleden zijn er nog altijd niet van overtuigd dat de gunning volgens de regels is verlopen. -
Streep door geplande sloop van Pinkeveerse brug
De Pinkeveerse brug in Giessenburg wordt voorlopig niet gesloopt en vervangen door een smaller, stalen exemplaar. De gemeente Molenlanden zet een streep door dat plan van Waterschap Rivierenland. -
Gestolen scooter van 81-jarige in sloot gevonden, jongen (14) opgepakt voor heling
Een 14-jarige jongen is vrijdagavond aangehouden in zijn woning in Werkendam, op verdenking van heling en/of vernieling van een scooter. Het voertuig was eerder op de dag gestolen van de 81-jarige eigenaar en lag in een sloot aan de Havenstraat. -
Avri: Afvalstoffenheffing West Betuwe stijgt naar 284 euro
De afvalstoffenheffing in West Betuwe stijgt, als de gemeenteraad akkoord gaat, volgend jaar naar 284 euro per jaar per huishouden. Het gaat om het basistarief. Daarbovenop komt 1 euro per aangeboden zak restafval. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast.
-
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
PREMIUM
Pinkeveerse brug maakt plaats voor een smaller exemplaar van staal: ‘Dat moeten we niet willen’
Ooit moest je betalen om er overheen te mogen, tegenwoordig is het bruggetje onder meer in trek als locatie voor trouwfoto’s. De geplande vervanging van de Pinkeveerse brug door een nieuw, stalen exemplaar stuit op verzet uit de omgeving. ,,Een karakteristieke, historische plek gaat zo verloren.” -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’.