Volledig scherm
Philip Lommers, directeur van het Omnia College. © Cor de Kock

'Nieuwkomersklas' op Omnia College voor vluchtelingen

gorinchemHet Omnia College in Gorinchem krijgt een aparte klas voor Syrische kinderen. De school aan de Willem de Vries Robbéweg is dringend op zoek naar een docent voor deze 'eerste-opvangklas' die de asielkinderen zo snel mogelijk helpt te integreren.

Op het Omnia College - de nieuwe naam voor het Merewade College en het Wellantcollege - lopen zo'n tien jongeren rond die uit Syrië zijn gevlucht. De kinderen en hun ouders hebben van het rijk een verblijfsvergunning gekregen.

Volledig scherm
Philip Lommers. © AD

,,Het merendeel zit sinds begin dit schooljaar bij ons op school'', vertelt Philip Lommers, directeur van het Omnia College. De verwachting is dat zich op termijn meer Syrische kinderen zullen melden. Dat weet Lommers uit contacten met Vluchtelingenwerk.

Taalachterstand
De jongeren - tussen de 12 en 16 jaar oud - zitten op dit moment in de TOP-klas. Die is specifiek bedoeld voor leerlingen die door hun taalachterstand onder hun niveau dreigen in te stromen in het voortgezet onderwijs. 

,,We hebben inmiddels een paar jaar ervaring met deze klas waarbij de nadruk op taal, taal en nog eens taal ligt. Inzetten op het wegwerken van die taalachterstand heeft succes: ruim de helft kan doorstromen naar een hoger niveau'', zegt Lommers. ,,Maar de ervaring elders leert dat vluchtelingenkinderen over het algemeen meer nodig hebben dan taalonderwijs alleen.''

Die kennis deed hij op in Rotterdam. Het voortgezet onderwijs in die stad kent al jaren internationale schakelklassen voor intensieve taalles aan buitenlandse kinderen.

,,Daar blijkt dat ze door hun vluchtelingenachtergrond problemen kunnen hebben waarvoor ook aandacht zou moeten zijn. Die kunnen we in de TOP-klas onvoldoende geven. Vandaar dat we voor deze groep een eerste-opvangklas starten'', legt de directeur uit.

Schooljaar
Het besluit tot het oprichten van deze speciale klas viel vrij kort na de start van het nieuwe schooljaar. De verwachting is dat het Omnia College in de loop van dit schooljaar meer asielkinderen uit Syrië binnen zijn muren krijgt.

In de eerste-opvangklas is plaats voor maximaal twaalf jongeren. ,,We moeten wel de balans zien te houden tussen wat we willen en wat we kunnen'', aldus Lommers. 

Reageren: rl.brieven@ad.nl