Volledig scherm
De Tolstraat in Meerkerk loopt vast bij drukte op de A27. © Cor de Kock

Nog meer maatregelen tegen sluipverkeer in Meerkerk en Vianen

Naast de al eerder aangekondigde maatregelen - zoals een vrachtwagenverbod - gaat de gemeente Vijfheerenlanden nog meer doen om sluipverkeer tegen te gaan.

Dat belooft wethouder Huib Zevenhuizen. ,,We staan in de gemeente, met name bij Meerkerk en Vianen, voor grote uitdagingen wat het sluipverkeer betreft’’, zegt hij. Nu al staat het, bijvoorbeeld in het centrum van Meerkerk, geregeld muurvast als automobilisten de file op de A27 willen ontwijken. En de drukte belooft alleen nog maar toe te nemen, weet Zevenhuizen.

,,Er komt in 2022 een verbreding van de A27 aan. Die werkzaamheden gaan voor meer verkeer over onze wegen zorgen. Daar willen we nu al op anticiperen.’’ Hoe de gemeente dat precies gaat doen, is nog niet bekend. ,,We werken aan een voorstel voor de gemeenteraad’’, zegt Zevenhuizen.

Vrachtwagenverbod

Volledig scherm
Doseerinstallatie tussen Vianen en Lexmond getest. © AD/Chantal Blommers

De gemeente Zederik maakte eerder 15.000 euro vrij om het sluipverkeer bij Meerkerk te bestrijden. Daarvan moet onder meer een vrachtwagenverbod worden gerealiseerd. De Tolstraat en de Gorcumsestraat zijn te smal voor vrachtwagens om elkaar te passeren, waardoor het bij drukte muurvast komt te staan.

Over de precieze invulling van dat verbod, wordt nog nagedacht. ,,We hebben hierover overleg met de bewoners en natuurlijk ook de ondernemers in Meerkerk. Zij moeten wel hun winkel kunnen blijven bevoorraden’’, zegt Zevenhuizen.

In Vianen werd eind vorig jaar de doseerinstallatie op de Lexmondsestraatweg getest. Dat gebeurde na druk van omwonenden die honderden handtekeningen verzamelden. De installatie staat al jaren uit, maar bewoners hopen dat die weer kan worden ingezet om de sluiproute minder aantrekkelijk te maken.

De installatie bleek het nog te doen. Of dat onderdeel is van de nieuwe plannen, is nog niet bekend.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

  • Mee eens (58%)
  • Niet mee eens (42%)
1757 stemmen