Volledig scherm
© Google Streetview

Nooit meer zwemmen in Put de Omloop; gemeente vindt aanpak blauwalg te duur

Er kan vanaf volgend jaar niet meer worden gezwommen in Put de Omloop tussen Almkerk en Uppel. Volgens de gemeente Altena is het te duur om maatregelen te nemen die de kwaliteit van het zwemwater verbeteren. De Put wordt al jaren geteisterd door giftige blauwalgen.

Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om in te stemmen met dat plan. ,,Na uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden om de zwemwaterkwaliteit te verbeteren, blijken de maatregelen daarvoor te kostbaar te zijn. Daarnaast is de kans groot dat het gewenste effect nihil is’’, aldus het college.

Put de Omloop kampt al jaren met problemen. Ook dit voorjaar werd de ziekmakende alg - die bij mensen darmklachten veroorzaakt en ook voor watervogels en andere dieren schadelijk is - in het water aangetroffen.

Onderzoek

De Universiteit van Wageningen deed vorig jaar uitgebreid onderzoek naar het bestrijden van de blauwalg en de waterkwaliteit van de Put in opdracht van de gemeente en het Waterschap Rivierenland. . Drie maanden lang werd het watertje tussen Almkerk en Uppel in de gaten gehouden.  Zo moest duidelijk worden wat de algen daar zo goed groeien. Daaruit bleek dat het ecologisch evenwicht van de put ernstig is verstoord.

Er zit veel te veel ammonium in het water en ook is er fosfaat aangetroffen, waar de blauwalg zich juist mee voedt. De hoge concentraties komen, zo bleek uit het onderzoek, uit de baggerlaag. Er zijn oplossingen voor gevonden door de onderzoekers. Zo kan er worden gebaggerd en is het mogelijk om de algen ‘af te zinken en in te sluiten’. Maar die opties zijn prijzig, de kosten lopen in de tonnen.

Petitie

Quote

De kosten wegen niet op tegen de baten

Gemeente Altena

Volgens de gemeente is bovendien helemaal niet duidelijk of de aanpak wel een verschil gaat maken. Daarom wordt besloten om de waterplas niet langer te bestempelen tot zwemwater. ,,De kosten wegen niet op tegen de baten’’, vindt het college.

Overigens wordt zwemmen in de Put al jaren afgeraden, juist vanwege de vele blauwalgen. Toch was het vroeger een geliefde zwemplek. Inwoners lieten in een petitie en een enquête in 2017 weten dat zij er graag weer een duik in zouden willen nemen.

De gemeenteraad moet nog instemmen met het besluit. Uiteindelijk moet de provincie Noord-Brabant definitief beslissen om het water niet meer te bestempelen als ‘zwemwater’. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Almkerk en omstreken? Schrijf je hier in!