Volledig scherm
© Dreamstime

Noordwaard is 'tankstation' voor de grutto

De Noordwaard in de Biesbosch blijkt een gruttoparadijs te zijn. "Het is een groot tankstation voor de grutto's", vertelt boswachter Thomas van der Es. "Een positieve ontwikkeling." Daarmee bedoelt hij dat de vogels komen uitrusten en eten in het gebied.

De Noordwaard is ontpolderd en er staan diverse stukken onder water. Bij hoogwater kan het water in het gebied stromen.  Van der Es is blij dat de Noordwaard een trekpleister is voor de grutto.

Het dier werd in november uitgeroepen tot Nationale Vogel. De grutto staat onder druk. Volgens de Vogelbescherming komt dit door de intensieve landbouw. In 1960 waren er in Nederland 160.000 broedende paren: in 2015 waren er minder dan 30.000.  De boswachter vindt de grutto een zeer mooie vogel. "Ze kunnen heel oud worden."

In 2011 werd bij Krommenie een dode grutto gevonden die 29 jaar oud was geworden.  Dinsdagochtend plaatste Van der Es een foto van een 15 jaar oude grutto op Twitter met hierbij een kaartje waar het dier allemaal is gespot: van Spanje tot IJsland. Dennis Maas, een vrijwilliger van de uilenwerkgroep in Raamsdonksveer, heeft de foto gemaakt. Aan de hand van een ring en andere kenmerken is te achterhalen om welke vogel het gaat. Het dier is in 2001 geringd in IJsland.

Rivierenland