Volledig scherm
Zo stemden inwoners van Vijfheerenlanden over de koopzondag. © Caarten.nl

Nu is het officieel: deel van Vijfheerenlanden krijgt een koopzondag

In onder meer Leerdam, Lexmond en Vianen mogen vanaf nu op zondag de winkels open. Dat heeft de gemeenteraad bepaald. Het besluit volgt op een enquête die eerder werd gehouden onder inwoners. 

De koopzondag dreigde een splijtzwam te worden bij de fusie van Leerdam, Vianen en Zederik. Maar coalitiepartijen bereikten met een enquête onder inwoners een compromis: per kern konden inwoners zelf bepalen of ze voor of tegen het verruimen van de winkeltijden waren. De meerderheid bepaalde, als de opkomstdrempel van 33 procent werd behaald. 

Maar enquête of niet, de gemeenteraad had uiteindelijk het laatste woord. Die sprak zich gisteravond uit over de kwestie. ChristenUnie en SGP stemden tegen. De tegenstem van de ChristenUnie is opvallend, omdat die partij in de coalitie zit en akkoord was met de enquête onder inwoners. Bij de coalitievorming was echter al besproken dat de partij van Dico Baars een minderheidsstandpunt in kon nemen. 

Fractievoorzitter Baars gaf aan zich 'gesteund te voelen door de duizenden mensen die bij de enquête tegen het verruimen van de winkeltijden waren’. ,,Het doet mijn fractie pijn dat er uiteindelijk een meerderheid voor de koopzondag is.’’

Oneerlijk

De SGP stemde niet alleen uit religieuze overwegingen tegen, maar benadrukte ook dat door de enquête een oneerlijke situatie is ontstaan in Vijfheerenlanden: in een deel van de gemeente mogen de winkels nu wel open op zondag en in een deel niet. Ondernemers uit Meerkerk, die dicht moeten blijven, spraken hierover ook hun ongenoegen uit.

De winkels mogen vanaf nu elke zondag open in Everdingen, Hagestein, Hoef en Haag, Lexmond, Leerdam, Oosterwijk, Vianen en Zijderveld. In de overige kernen mag dat niet. In Kedichem was ook een meerderheid voor de koopzondag, maar daar werd de opkomstdrempel van 33 procent nipt niet gehaald. De gemeente heeft continu benadrukt dat het aan de winkeliers zelf is of zij ook gebruik maken van de mogelijkheden om op zondag open te kunnen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen