Defensie gaf vorig jaar al aan de bouw van een militaire radartoren in Herwijnen door te kunnen drukken, al was dat niet de opzet.
Volledig scherm
Defensie gaf vorig jaar al aan de bouw van een militaire radartoren in Herwijnen door te kunnen drukken, al was dat niet de opzet. © Thales Nederland

Ondanks pogingen om de komst van militaire radartoren in Herwijnen tegen te houden, komt hij er toch

Ondanks pogingen vanuit West Betuwe om de komst van een militaire radartoren in Herwijnen tegen te houden, komt hij er toch. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie aan de Tweede Kamer.

Defensie gaf vorig jaar al aan de bouw van een militaire radartoren in Herwijnen door te kunnen drukken, al was dat niet de opzet. Liever werd het besluit met goedkeuring van de voormalige gemeente Lingewaal genomen.

Dat de hele gemeenteraad vorig jaar tegen de komst van de toren stemde, was ‘een tegenvaller’ en een ‘signaal’, aldus Defensie. Nu blijkt dat die weerstand de toren niet tegenhoudt: via een ‘Rijkscoördinatieregeling’, komt hij er toch, zonder dat gemeente of provincie in kan grijpen.

Vijandig

De 30 meter hoge radartoren moet verrijzen aan de Broekgraaf 1 in Herwijnen, op de plek waar tot 2012 een radartoren van de Luchtverkeersleiding stond. Deze nieuwe toren gaat het hele Nederlandse luchtruim in de gaten houden, met het oog op vijandig vliegverkeer. De toren vervangt de radar die nu nog in Nieuw-Milligen (gemeente Apeldoorn) staat. Het exemplaar in Nieuw-Milligen is versleten en staat bovendien op een onhandige plek: Herwijnen is qua bereik veel geschikter, aldus het ministerie.

Bovendien zou de toren in Nieuw-Milligen straks verstoord raken door hoge windturbines die in Flevoland worden aangelegd.

Dat de radartoren in Herwijnen er hoe dan ook komt, is van groot belang voor de nationale veiligheid, benadrukt de staatssecretaris in de brief aan de Tweede Kamer. Daarin schetst ze dat er sprake is van een ‘nationaal belang’ om het Nederlandse luchtruim te kunnen bewaken. In Herwijnen uitten meerdere inwoners vorig jaar hun zorgen over de toren. Met name over de effecten van de straling op hun gezondheid.

Defensie nodigde onafhankelijke onderzoekers uit en organiseerde samen met de toenmalige gemeente Lingewaal bewonersavonden om de zorgen weg te nemen.

Quote

De komst van de radartoren is van groot belang voor de nationale veiligheid

Staatssecretaris Barbara Visser

Gezondheidseffecten

Dat voorkwam niet dat de gemeenteraad weigerde in te stemmen. Vanwege de onrust, maar ook omdat het de raad niet duidelijk was wat de gezondheidseffecten op lange termijn zijn.

Recente gesprekken met West Betuwe hebben, zo schrijft Visser, ‘de impasse niet kunnen doorbreken’, daarom gaat het rijk de bouw nu zelf mogelijk maken. De bouw gaat dus door, tenzij de Tweede Kamer én de Eerste Kamer zwaarwegende argumenten zien en er gezamenlijk een stokje voor steken.

Voordat de bouw start, mogen de gemeenteraad en de Gelderse Provinciale Staten nog wel hun zegje doen, al kunnen zij het besluit niet tegenhouden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit West Betuwe en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland