Volledig scherm
Bij het verkeerslicht op de kruising Piazza Center - Banneweg - Mollenburgseweg gaat mogelijk langer op groen. © Google Streetview

Onderzoek naar verbetering van bereikbaarheid van Piazza Center in Gorinchem

Een extra ontsluiting op de Banneweg bij het Piazza Center in Gorinchem zit er niet in. Maar er komt wel een onderzoek naar andere mogelijkheden die de bereikbaarheid van het winkelcentrum kunnen vergroten vergroten.

Die toezegging deed wethouder Joost van der Geest donderdagavond namens het college aan de raad. Die vroeg om de zorgen van de ondernemers van het Piazza Center serieus te nemen. Die voelden zich onvoldoende gehoord in de discussie over de noodzakelijke aanpak van de Banneweg en schreven eerder deze maand een brandbrief. Winkelend publiek staat regelmatig in de file op het parkeerterrein als het wil vertrekken.

Compleet verkeersvraagstuk

Het wegdek van de Banneweg, de ontsluitingsroute aan de westkant van Gorinchem, is slecht. Zo slecht dat onderhoud niet meer kan wachten totdat het plan voor het complete verkeersvraagstuk van Gorinchem klaar is. De gemeente wil bij de noodzakelijke onderhoudsbeurt enkele aanpassingen aan de Banneweg doen die de verkeersveiligheid vergroten. Zo komen er extra fiets- en oversteekplaatsen en komt het fietspad langs die weg grotendeels gescheiden van het autoverkeer te liggen.   

De ondernemers van het Piazza Center zien diezelfde opknapbeurt als dé kans om de bereikbaarheid aan te pakken. En daarvoor vonden ze donderdagavond steun bij onder meer de VVD, GroenLinks en de ChristenUnie/SGP. Niels van Santen (VVD) had het gevoel dat er niet goed naar de ondernemers was geluisterd. Zijn partij stelde in eerste instantie per motie voor om de tweede ontsluiting aan te leggen.

Rutger van Breemen (GroenLinks) wilde zover niet gaan: ,,We snappen dat de winkeliers teleurgesteld zijn, maar een tweede ontsluiting is misschien niet de beste oplossing.’’ Frank Barth (ChristenUnie/SGP) zette dat laatste nog wat scherper in de verf: ,,Twee ontsluitingen op nog geen honderd meter van elkaar lijkt me geen goed idee.’’

Voltallige raad

Maar dat er iets bij het Piazza Center moet gebeuren, daarover was de voltallige raad het eens. Een motie van GroenLinks die pleit voor een snelle aanpak van het bereikbaarheidsprobleem - tegelijk met het grote verkeersplan voor de stad - werd raadsbreed aangenomen. 

Als het gaat om de oplossingen op korte termijn wordt onder meer gedacht aan het langer op groen zetten van het verkeerslicht bij het Piazza Center. Ook wordt gekeken of het weghalen van de paaltjes bij de Baljuwstraat verlichting kan brengen. Dat laatste gebeurt overigens pas als er overleg is geweest. ,,Met ondernemers én omwonenden’’, aldus wethouder Van der Geest.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

  • Mee eens (57%)
  • Niet mee eens (43%)
1279 stemmen