De situatie rondom de Armeense kinderen Lili en Howick vormde de aanleiding voor het initiatief.
Volledig scherm
De situatie rondom de Armeense kinderen Lili en Howick vormde de aanleiding voor het initiatief. © ANP

Ook Gorinchem steunt initiatief verruiming kinderpardon

Gorinchem sluit zich aan bij ruim tachtig andere Nederlandse gemeenten die een kinderpardon willen verlenen. Een motie van GroenLinks en de ChristenUnie/SGP is met een ruime meerderheid in de gemeenteraad aangenomen.

Gorinchem is daarmee de eerste gemeente in Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en Altena die zich aansluit bij het initiatief, dat op gang kwam na de uitzettingsprocedure van de Armeense kinderen Lili en Howick. Deze broer en zus mochten uiteindelijk blijven. Er zijn in Nederland meer dan tachtig zogeheten kinderpardongemeenten, die pleiten voor een versoepeling van de asielprocedure van kinderen. De gemeente Dordrecht besloot eind september  dit te doen.

Uitgezet

Quote

Samen met de andere gemeenten kan Gorinchem een signaal afgeven.

Rutger van Breemen

Het kinderpardon is een regeling waarbij kinderen die te boek staan als asielzoeker toch een verblijfstatus in Nederland krijgen. Dit omdat ze in Nederland zijn geboren en opgegroeid en nauwelijks of geen binding hebben met het land waarnaar zij uitgezet zouden kunnen worden. In Nederland wonen ongeveer vierhonderd kinderen die onder dit pardon vallen. Maar 95 procent van de aanvragen van een verblijfstatus voor deze kinderen wordt afgewezen.

,,Samen met de andere gemeenten kan Gorinchem een signaal afgeven aan het kabinet dat er een te strikte toepassing van regels wordt gehanteerd’’, motiveerde Rutger van Breemen toen hij de motie indiende.

De fractievoorzitter van GroenLinks deed dit ook namens de ChristenUnie/SGP. ,,We willen een menselijke en duurzame oplossing door deze vierhonderd in Nederland gewortelde kinderen.’’

Landelijk

VVD en Stadsbelang stemden tegen de motie. Zij stellen dat het gaat om een landelijke aangelegenheid. ,,Wij vinden het ongepast om als lagere overheid in te grijpen in landelijke regelgeving’’, aldus Renate van Maaren (Stadsbelang).

Van Breemen: ,,Je ziet juist dat er een brede beweging in de maatschappij ontstaat die deze stellingname verkeerd vindt. Neem bijvoorbeeld het burgerinitiatief van tv-presentator Tim Hofman. Gorinchem kent momenteel geen vluchtelingenkinderen die tussen wal en schip dreigen te vallen. Maar het blijft goed dat gemeenten én zelfs fracties van regeringspartijen dat zij hun stem laten horen.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Het veiligheidsgevoel op het parkeerterrein Buiten de Waterpoort kan worden vergroot door camera's te plaatsen

Het veiligheidsgevoel op het parkeerterrein Buiten de Waterpoort kan worden vergroot door camera's te plaatsen

  • Ja, mee eens (67%)
  • Nee, camera's zijn niet de oplossing (33%)
471 stemmen