Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Ophef over toeristenbelasting in Vijfheerenlanden: ‘Die 1,75 euro per nacht moet écht van de baan’

De politiek komt massaal in opstand tegen de toeristenbelasting in Vijfheerenlanden. Volgens de partijen is 1,75 euro per persoon per nacht een veel te hoog bedrag voor de campings in de gemeente. Die maakten eerder al bezwaar.

Een meerderheid van de partijen in de gemeenteraad eist van wethouder Cees Taal dat hij de plannen voor de toeristenbelasting aanpast. Ook moet hij van de politiek in gesprek met de ondernemers van campings, hotels en B&B’s.

,,De gemeente heeft totaal onderschat wat het effect van 1,75 euro toeristenbelasting per persoon per nacht is op een kleine familiecamping waar een staanplaats ongeveer 10 euro per nacht kost’’, zegt Maria de Jong van het CDA. ,,Wat ons betreft is het duidelijk: die 1,75 euro is écht van de baan. De wethouder krijgt het vertrouwen om hier met campinghouders over in gesprek te gaan en eruit te komen.’’

‘Camping wordt onbetaalbaar’

Het CDA, de ChristenUnie, D66, PvdA, VVD, GroenLinks en de SGP willen dat de toeristenbelasting een percentage wordt van de prijs van het verblijf. Dat betekent dat mensen die op een camping overnachten minder belasting betalen dan wie in een chique hotel slaapt.

De Stichting Vrije Recreatie in Meerkerk rekende de gemeente eerder al voor dat de toeristenbelasting een overnachting op een van hun campings wel eens onbetaalbaar zou kunnen maken voor hun doelgroep: mensen met een smalle beurs. ,,Zij kunnen enkel door onze lage prijzen nog genieten van een korte kampeervakantie. Een alleenstaande moeder met drie kinderen is straks 7 euro toeristenbelasting kwijt per nacht. Dat is 49 euro per week. Voor datzelfde geld had ze nog een aantal dagen extra op onze campings kunnen staan.’’

De gemeente hoopt uiteindelijk ruim twee ton per jaar op te halen met de toeristenbelasting. GroenLinks rekende al voor dat dit nog steeds moet kunnen, als de belasting volgens een percentage wordt geheven. Een hotelgast gaat dan immers meer betalen.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Stichting Vrije Recreatie voerde al eerder actie tegen de toeristenbelasting. © Frank van Rossum

Uitstellen

Wethouder Cees Taal zegt in een reactie op de kritiek toe om met de ondernemers in de toerismebranche te gaan praten. ,,Het is mijn streven om met een goed voorstel te komen, dat een breed draagvlak heeft.’’

Die toezegging is volgens VHL Lokaal nog niet genoeg. De partij wil dat de verhoging van de toeristenbelasting - of eigenlijk het gelijktrekken van de tarieven uit de voormalige gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik - voorlopig helemaal niet door gaat. ,,We zijn van mening dat het beter is om dit een jaar uit te stellen, om in overleg met betrokkenen tot een goed tarievenstelsel te komen’’, zegt raadslid Wim van Dijk. Die oproep wordt echter door andere partijen en ook de wethouder niet gesteund. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

 1. Met de bevrijding van het zuiden begon in Dordrecht de oorlog pas echt
  PREMIUM
  LONGREAD | 75 jaar bevrijding

  Met de bevrijding van het zuiden begon in Dordrecht de oorlog pas echt

  Na de bevrijding van West-Brabant, begin november 1944, scheidt alleen het Hollandsch Diep de geallieerden nog van Dordrecht. Maar aan beide kanten van de door de Duitsers opgeblazen Moerdijkbruggen is de oorlogsellende nog lang niet voorbij. In het zuiden is zoveel kapot dat er weinig te vieren valt, in het noorden moet de hongerwinter nog beginnen en laat de bezetter voelen dat ie nog niet verslagen is.

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

 • Mee eens (57%)
 • Niet mee eens (43%)
1653 stemmen