Volledig scherm
Een vakjury proeft een gerecht van De Limonadefabriek, gemaakt met lamsvlees van De Schaapskooi in Ottoland. © Cees van der Wal

Ottolands lamsvlees is Streekproduct van het Jaar van het Groene Hart

Het lamsvlees van De Schaapskooi in Ottoland is verkozen tot het Streekproduct van het Jaar van het Groene Hart. Dat werd gisteren bekendgemaakt in De Limonadefabriek in Streefkerk. ,,De verkiezing heeft voor nieuwe inzichten gezorgd.''

Het restaurant vormde 's middags het decor voor de Streekproduct van Jaar-verkiezing, een initiatief van de Stichting Groene Hart. Het doel? Producten uit de regio letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten. Een vakjury beoordeelde in De Limonadefabriek namelijk gerechten, die vier restaurants hadden bereid met streekproducten. En die de afgelopen weken ook daadwerkelijk op de menukaart stonden.

,,Het streekproduct uit het best beoordeelde gerecht is dan uiteindelijk de winnaar'', legde Erik Hermans, chef-kok van De Limonadefabriek, eerder uit. Hij ging onlangs onder meer aan de slag met kazen van Kaasboerderij Booij uit Streefkerk aan de slag, maakte als dessert een panna cotta gemaakt met karnemelk van Boerderij Brandwijk én serveerde lamsvlees van De Schaapskooi, samen met kikkererwten, maïs en saus met zwarte knoflook.

Quote

Ik wist eerlijk gezegd niet eens dat we daar dat prachtig mooie vlees konden krijgen

Per toeval

Dat uiteindelijk dat Ottolandse vlees uit de bus kwam als winnaar, was enigszins bijzonder. Hermans stuitte er bij het samenstellen van zijn 'streekproductenmenu' per toeval op. ,,Ik wist eerlijk gezegd niet eens dat we daar dat prachtig mooie vlees konden krijgen'', aldus de chef-kok. ,,De verkiezing heeft bij ons voor nieuwe inzichten en ideeën gezorgd. Ik zou best vaker met streekproducten willen werken. En je merkt dat gasten het tegenwoordig hartstikke leuk vinden om te weten waar hun eten vandaan komt.''

Behalve De Limonadefabriek deden ook Brasserie Springer in Schoonhoven, Restaurant-Hotel De Watergeus in Noorden en Restaurant Jean Marie in Gouda mee aan de wedstrijd. Het was voor het eerst dat restaurants een rol speelden bij de verkiezing, die voor het elfde jaar op rij werd gehouden. Voorheen presenteerden onder meer tal van bakkers, kaasmakers, worstenmakers en melkboeren de volgens hen beste producten aan de jury, die vervolgens het streekproduct van het jaar aanwees.

Keurmerk

Voorwaarde voor deelname is altijd dat de grondstoffen van de producten uit het Groene Hart komen én dat de verwerking eveneens in de regio plaatsvindt. Daarmee zijn ze gecertificeerd met het keurmerk van de stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN). Ook worden er door de organisatie diverse eisen gesteld aan de duurzaamheid van de deelnemende producten.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Molenlanden en omstreken? Schrijf je hier in! 

Rivierenland