Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Oud papier gaat in Vijfheerenlanden geld kosten in plaats van opleveren, maar niet scheiden is nóg duurder

Oud papier levert zo weinig op dat afvalverwerker Waardlanden verwacht dat het dit jaar zelfs geld gaat kosten om het in te zamelen. Dat is het geval voor Vijfheerenlanden, of het ook in andere gemeenten zover komt, is nog niet duidelijk. 

Vijfheerenlanden laat weten dat er deze maand meer duidelijk wordt over de details en de gevolgen voor inwoners van de onvoorziene kosten. 

Afval scheiden blijft nog steeds nodig, want papier en karton bij het restafval gooien is uiteindelijk nóg duurder voor huishoudens.  Vorig jaar werd al bekend dat hetzelfde geldt voor plastic afval. Ook dat wordt duurder om apart in te zamelen, maar ook voor plastic geldt dat het nog altijd duurder is om het als restafval te verbranden. 

Hogere afvalstoffenheffing

Recent werd al duidelijk dat de afvalstoffenheffing in Vijfheerenlanden dit jaar omhoog gaat. Eenpersoonshuishoudens betalen 233 euro per jaar. Twee- of meerpersoonshuishoudens betalen 293 euro.

De grootste veroorzaker van die stijging is de rijksoverheid, die gooit de belasting op het verwerken van afval fors omhoog. Met name het verbranden van restafval wordt duurder. Ook wordt inwoners van Vijfheerenlanden verweten dat ze nog niet genoeg scheiden.

De kosten stijgen niet alleen voor de gemeenten waar Waardlanden het afval verwerkt. In Altena, waar Renewi de afvalverwerker is en verenigingen oud papier ophalen voor een extra zakcentje, bleek recent ook dat oud papier veel minder gaat opbrengen. De politiek wil de verenigingen echter niet ‘straffen’ daarvoor. Altena gaat de kosten uit gemeenschapsgeld betalen en blijft verenigingen dezelfde vergoeding betalen.

Rivierenland

Poll

Het veiligheidsgevoel op het parkeerterrein Buiten de Waterpoort kan worden vergroot door camera's te plaatsen

  • Ja, mee eens (68%)
  • Nee, camera's zijn niet de oplossing (32%)
527 stemmen