Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Ouder stuurt kind naar school na boetedreiging: Gorinchem gaat door met proef

Ouders die hun kind niet hebben ingeschreven bij een school doen dat alsnog als er een dwangsom dreigt. De proef van de Dienst Gezondheid en Jeugd, die de leerplichtwet handhaaft voor onder meer de gemeente Gorinchem, wordt dan ook voortgezet.

Dat melden burgemeester Reinie Melissant en de wethouders aan de Gorcumse raadsleden. Ze hebben inmiddels al ingestemd met het handhaven van deze last onder dwangsom. Zo heet de maatregel die de Dienst Gezondheid en Jeugd (DGJ) kan nemen officieel.

Met de boete werd in het schooljaar 2016-2017 voor het eerst geëxperimenteerd. Tot die tijd kon het team Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten van de DGJ na een waarschuwing bijvoorbeeld een proces-verbaal opmaken en de kwestie in handen geven van justitie. Dat proces nam echter veel tijd in beslag.

De last onder dwangsom was veel sneller op te leggen. Die boete kan oplopen tot 2000 euro. Ouders die hiermee geconfronteerd worden, hebben alsnog twee weken de tijd om hun kind bij een school in te schrijven.

,,In de proefperiode is geen dwangsom opgelegd’’, melden burgemeester en wethouders aan de Gorcumse raad. ,,Maar de mogelijkheid om een last onder dwangsom op te leggen, was in een aantal gevallen voldoende om een schoolinschrijving te bespoedigen. Omdat uit evaluatie blijkt dat deze maatregel effectief is, hebben we besloten dit handhavingsinstrument voor de leerplicht in stand te houden.’’

In Gorinchem waren in het schooljaar 2016-2017 drie leerlingen – één in het (speciaal) basisonderwijs en twee in het voorgezet onderwijs – niet ingeschreven bij een school. Bij deze thuiszitters worden ouders eerst gewaarschuwd dat ze hun kind alsnog moeten inschrijven. ,,Voordat de dienst een boete oplegt, wordt er contact gezocht met de gemeente om vast te stellen of het schoolverzuim samenhangt met de thuissituatie’’, schrijft het college in zijn brief aan de raad.

Spijbelen

In datzelfde schooljaar constateerde het team Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten in 177 gevallen dat er sprake was van ‘relatief’ ongeoorloofd verzuim. Daarbij gaat het om spijbelen, te laat komen of luxeverzuim waarbij kinderen extra of langer op vakantie zijn.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland