Volledig scherm
Ouderen en laagopgeleiden hebben steeds meer moeite een baan te vinden. © Roos Koole

Oudere en laagopgeleide steeds slechter aan baan in de regio

Laagopgeleiden en 55-plussers profiteren slecht van de economische groei in de regio. Zij hebben steeds meer moeite een baan te vinden.

Voor veel werkzoekenden is omscholing nodig om aan de slag te kunnen. Die conclusie is te trekken uit het UWV-onderzoek over de regionale arbeidsmarkt in de eerste helft van dit jaar. Dit werd uitgevoerd in de gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Lingewaal, Molenwaard en Zederik.

De werkloosheid daalt, maar het aantal banen groeit 0,6 procent minder dan in de rest van het land. Banen ontstaan nu vooral in de logistieke sector. Ook ICT’ers en mensen in de zorg maken een goede kans op werk.

Ondanks de banengroei hebben laagopgeleiden en 55-plussers meer moeite werk te vinden. ,,Deze groepen lopen het risico blijvend buitenspel te staan op de arbeidsmarkt.” Vooral oudere werkzoekenden hebben het moeilijk. In de leeftijdscategorie tussen de 50 en 60 jaar oud is er 39 procent kans op een baan, maar voor 60-plussers is dat nog maar 25 procent. Volgens het onderzoek blijven zij achter met scholing en hebben werkgevers een negatief beeld van hen. Zij denken dat oudere werknemers eerder ziek zijn, minder flexibel zijn en minder met nieuwe technologie overweg kunnen. Het UWV constateert ook dat sommige beroepen, zoals administratief werk, verdwijnen.

Quote

Vrijwel alle branches en sectoren maken een groei door

Daarom vindt het UWV het belangrijk dat medewerkers en werkzoekenden zich blijven ontwikkelen en zich breder op een baan oriënteren. Oplossingen liggen er volgens het rapport ook bij bedrijven. Die kunnen werknemers een interne opleiding aanbieden of langer zoeken naar geschikt personeel.

Bijstand

De cijfers van uitkeringen laten een dubbel beeld zien. Aan de ene kant daalde het aantal mensen met WW stevig, nu ontvangen nog 2.690 mensen deze uitkering. Aan de andere kant is er een toename van mensen in de bijstand. In de regio maken daar nu 2.140 mensen gebruik van. Het aandeel mensen met een uitkering ten opzichte van de beroepsbevolking (75.000) is kleiner dan landelijk het geval is.

Regiomanager Gerard Jellema van het UWV is desondanks trots: ,,Vrijwel alle branches en sectoren maken een groei door.”

poll

De borden 'Gorinchem-centrum' moeten vervangen worden door borden 'Gorcum-Vesting'

  • Eens, dat spreekt veel meer aan (51%)
  • Oneens, het is toch gewoon een centrum (49%)
641 stemmen