Volledig scherm
Paling bij een bedrijf in Groot-Ammers. Hoewel internationaal beschermd, mag paling wel worden gevangen en geconsumeerd. © COR DE KOCK

Palingrel in Gorinchem: gemeente serveert toastjes met beschermde diersoort

Het serveren van toastjes met paling en zalm is in de gemeente Gorinchem aanleiding tot een heuse rel. GroenLinks is woest over deze traktatie bij de installatie van het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Paling is immers een beschermde diersoort.

,,Ongehoord voor een gemeente die koploper in duurzaamheid en biodiversiteit wil zijn'', foetert Arjen Rijsdijk, die koud is afgezwaaid als wethouder. ,,GroenLinks is net uit het college en de ambtelijke organisatie laat alles direct los? Natuurlijk zou het standaard in de opdracht aan cateraars moeten staan. De praktijk is helaas anders terwijl op papier beweerd wordt 100% duurzaam in te kopen.''

De partij van Rijsdijk kwam na de verkiezingen niet meer terug in het bestuur van de gemeente. De komende vier jaar gaan de CDA, Democraten Gorinchem, PvdA en Stadsbelang de scepter zwaaien. Gisteravond werd het nieuwe college geïnstalleerd.

Verslikken

Voor alle aanwezige politici kwam er als traktatie een schaal met allerlei hapjes voorbij. Maar toen Rijsdijk het aanbod zag, verslikte hij zich spontaan. In plaats van het meer neutrale beleg, prijkten er zalm en paling op de toastjes.

Waar zalm volop verkrijgbaar is in supermarkten en geen beschermde status geniet, is dat met paling heel anders. Internationaal behoort die wel tot de bedreigde soort, hoewel de meningen daar enorm over verschillen. Concreet betekent de status echter dat consumptie van paling geoorloofd is, terwijl voor de soort tegelijkertijd versneld herstelmaatregelen van kracht zijn.

,,We hebben niet voor niets bij het afscheid van het vorige college juist vegetarische hapjes geserveerd. Het gaat dramatisch met de palingstand'', zegt Rijsdijk, die ontkent dat hij een trap geeft, omdat zijn partij niet in het nieuwe college kwam, zoals boze tongen zouden kunnen beweren. ,,Nee, want ik het reken dit het nieuwe college natuurlijk niet aan. Dat is koud aangetreden en kan hier niets aan doen. Maar ik ben wel teleurgesteld in de ambtelijke organisatie.''

De gemeente Gorinchem wil niet uitgebreid reageren op het commentaar van Groenlinks waar ook oud-wethouder Marcel Doodkorte (VVD) zich op Twitter bij aansloot. ,,We gaan niet in op deze berichten.Over de vishapjes kunnen we enkel de feiten melden. De vishapjes zijn lokaal ingekocht en deze ondernemer koopt zijn visproducten bij Schmidt Zeevis. Dit bedrijf is MSC CoC gecertificeerd'', stelt gemeentewoordvoerder Saskia Meijs.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in! 

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

  • Mee eens (58%)
  • Niet mee eens (42%)
3362 stemmen