Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images/iStockphoto

Parkeerpanel adviseert gemeente over aanpak parkeerdruk in Gorcumse binnenstad

Wordt het een uitbreiding van Kweeklust, gaan de parkeerplaatsen op de Bagijnenwal ondergronds, of allebei? En als de Gorcumse binnenstad op die manier zijn extra parkeerruimte krijgt, waar kan dan elders in het centrum de parkeerdruk worden verlaagd?

Dat zijn de centrale vragen waarover een parkeerpanel - met daarin belanghebbenden - de komende weken een advies opstelt voor het college van b en w en de gemeenteraad.

Het grote doel is een verlaging van de verstikkende parkeerdruk in de binnenstad met, op termijn, minder parkeerplaatsen in de woonstraten. Daarvoor moet eerst extra capaciteit worden gecreëerd in de bestaande voorzieningen. Uitbreiding van garage Kweeklust is het eenvoudigst te realiseren. Het bovengrondse terrein op de Bagijnenwal ondergronds maken vergt veel meer onderzoek en voorbereiding. Optie drie is een grote parkeerfaciliteit bij het Fortes Lyceum.

Reserveplan

Die suggestie stuitte echter direct op veel weerstand en is dus even geoormerkt als reserveplan. Alle opties creëren ongeveer tweehonderd plaatsen. Een combinatie van Kweeklust en Bagijnenwal zou dus vierhonderd plaatsen opleveren. ,,Daarover vragen we advies aan het parkeerpanel’’, zei adviseur Paul van Loon donderdagavond in de gemeenteraad.

Ook andere manieren om tot minder parkeerdruk te komen, zal het parkeerpanel meewegen. Dat zijn bijvoorbeeld het stimuleren van (elektrisch) fietsen en het ontmoedigen van bezit van een tweede auto. In maart of april 2020 moet er een unaniem advies aan raad en college liggen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland