Afbeelding ter illustratie
Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © anp

'Parkeertarief Emté van 3 euro per uur extreem'

Als binnenkort op het parkeerdek van de Emté aan de Nieuwstraat betaald parkeren wordt ingevoerd, lijkt dat de problemen elders in de stad te vergroten. Emté heeft van burgemeester en wethouders toestemming om slagbomen te plaatsen en mag aan niet-klanten 3 euro per uur rekenen.

Met de toestemming van b en w van Leerdam staat de weg voor Emté open om een fors bedrag te vragen voor een uur parkeren. Het tarief is 3 euro per uur. Ter vergelijking: op het Oranjeplein is het 70 eurocent per uur. Bovendien is het niet, zoals de gemeente eerder meldde, gratis voor klanten van de supermarkt. Zij krijgen de parkeerkosten alleen vergoed als zij voor 25 euro of meer aan boodschappen doen. Zo niet, dan betalen ook de Emtéklanten 3 euro per uur.

Slagbomen
De supermarktketen huurt het parkeerdek voor de duur van 10 jaar van een beleggingsmaatschappij. Emté betaalt de plaatsing van slagbomen zelf, maar ze mag ook zelf het parkeertarief bepalen.

Het invoeren van betaald parkeren op het dek wordt gedaan om een einde te maken aan het gratis parkeren van mensen die in het centrum werken. Die zetten 's ochtends hun auto op het parkeerdek en laten hem daar de rest van de dag staan. Daardoor zouden klanten van de super vaak naast het net vissen.

Gebrek
Het terrein is eigendom van een beleggingsmaatschappij. In eerste instantie huurde de gemeente Leerdam het omdat er destijds een tekort aan parkeerplaatsen was. Maar na de herinrichting van het Oranjeplein is er volgens een woordvoerder van de gemeenten geen gebrek meer aan parkeerplekken. Dat Emté nu zo'n hoog tarief vraagt is volgens de gemeente vooral bedoeld om het parkeerdek alleen voor eigen klanten te reserveren.

Niet iedereen is blij met de nieuwe situatie. ,,Drie euro? Zijn ze gek geworden of zo?'' reageert Adriaan van Straalen (60). ,,Als dit doorgaat zien ze mij hier nooit meer.'' Ook het echtpaar Moulay is die mening toegedaan. ,,Wij zijn geen klant van de Emté, maar 3 euro per uur gaan wij natuurlijk nooit betalen. Dan zoeken we wel iets anders.''

Rivierenland