Volledig scherm
Altenastaete in Nieuwendijk. © Cor de Kock

Personeel Altenastaete sliep in woonkamer om ruimte te maken voor ‘lucratieve’ terminale patiënten

Ook de terminale zorg zou in de Nieuwendijkse vestiging van Altenastaete volgens oud-medewerkers onder de maat zijn. Er gelden voor deze vorm van zorg aan mensen met een levensbedreigende ziekte die niet meer zijn te genezen, tarieven van rond de 350 euro per dag, grotendeels vergoed door de verzekeraar of de overheid.

Het kwam volgens oud-werknemers meerdere keren voor dat er een spoedmelding binnen kwam, maar dat alle kamers bezet waren en er eigenlijk geen ruimte was voor een dergelijke cliënt. ,,Maar het levert gruwelijk veel geld op, dus werd een bed uit de slaapruimte van het personeel gehaald en werd er in die ruimte een in hoogte verstelbaar bed ingezet. Daar ging die cliënt dan in’’, aldus een verpleegkundige die er werkte. Het verhaal wordt bevestigd door meerdere oud-medewerkers.

Quote

Zodra de cliënt was overleden, sliepen wij er de volgende nacht weer

Oud-verpleegkundige, Altenastaete

Klimmen

Een hokje van circa twee bij twee meter, volgens het personeel niet geschikt voor mensen in hun laatste levensfase. ,,Ik moest letterlijk over een patiënt heen klimmen om aan de andere kant van het bed te komen’’, beweert een voormalig verpleegkundige. ,,En zodra de cliënt was overleden, sliepen wij er de volgende nacht weer.’’ Een andere oud-medewerker: ,,Ik weet dat er een keer een man zeker twee maanden in het hokje heeft gelegen. Al die tijd sliep de nachtdienst beneden op een veldbed in de gezamenlijke woonkamer.’’

Hij omschrijft Ilonka de Waal als ‘het brein’ en Carla van de Graaf als ‘de stembanden’. Voormalig personeelsleden vertellen dat de leiding op hun aandringen belooft te stoppen met de opnames in de slaapwachtkamer. Maar uit een mailwisseling blijkt dat de directie later weer breekt met de belofte. ‘...de slaapwachtkamer is en blijft een noodkamer voor opnames. De redenen om iemand hier op te nemen zijn aan de directie’, lezen we in een e-mail van de directie aan het personeel.

Lees de reactie van Altenastaete op dit verhaal hier.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Nieuwendijk en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland