Volledig scherm
Kaas van koeien uit Molenlanden kan probleemloos gegeten worden. © Ilse van Driel

PFOA in Molenlanden: één sloot waaruit je niet je leven lang elke dag vis moet eten

De productie van boeren en volkstuinders in de gemeente Molenlanden heeft niet te lijden onder de verspreiding van PFOA. Dat kankerverwekkende materiaal werd tot voor enkele jaren gebruikt en uitgestoten door het Dordtse chemiebedrijf Chemours.

Volgens de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en de gemeente Molenlanden is nu alleen bij de volkstuinen in Wijngaarden een verhoogde concentratie gevonden. Die is nog altijd zo laag, dat die alleen kwaad zou kunnen als iemand zijn hele leven lang elke dag op die plaats vis uit de sloot zou eten. Die situatie doet zich nooit voor. De gewassen van de volkstuinen kunnen zonder probleem gegeten worden. Zo kunnen ook melk, kaas, yoghurt en kuilgras van Molenlandse graslanden genuttigd worden.

Voor heel Molenlanden is de verontreiniging nu in kaart gebracht. Daaruit blijkt wel dat de verontreiniging het ernstigst is in Wijngaarden, Bleskensgraaf en Molenaarsgraaf, de dorpen die het dichtst bij de fabriek van Chemours liggen. Voor een eerder aangetroffen vervuiling van een sloot aan de Polderweg-West is geen verklaring gevonden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Molenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

  • Mee eens (58%)
  • Niet mee eens (42%)
1976 stemmen